Ekskluzivno: Ekipa HTV-a prva ušla u Muzej Apoksiomena

Gotovo 20 godina nakon što je otkriven u lošinjskom arhipelagu, brončani kip Apoksiomen vraća se u Mali Lošinj, u novouređeni muzej u Palači Kvarner. Svečano otvorenje Muzeja Apoksiomena održat će se u subotu, 30. travnja.

Ekipi HTV-a prvoj su otvorena vrata muzeja, a ekskluzivne snimke emitirane su u Dnevniku 2 i Vijestima iz kulture nakon Dnevnika 3. 

Novi dom Apoksiomena je preuređena Palača Kvarner koja se nalazi u središtu Malog Lošinja. Muzej je potpuno prilagođen svojoj glavnoj i jedinoj zvijezdi te predstavlja spoj antike i modernoga doba, u kombinaciji sa specifičnostima lošinjskog arhipelaga.

Tijekom proteklih godina Apoksiomen je bio izložen u mnogobrojnim svjetskim muzejima, poput Musee de Louvre u Parizu, British Museuma u Londonu te muzeja Paul Getty u Los Angelesu, gdje su ga imali priliku vidjeti milijuni turista.

Antički kip visok 192 centimetra i težak 300 kilograma zasad je jedina pronađena velika brončana skulptura na istočnoj obali Jadrana. Od trenutka kada je pronađen sve je upućivalo na to da je riječ o remek-djelu antičke skulpture pa je projekt njegove restauracije dobio i međunarodnu dimenziju. U različitim fazama, uz hrvatske, u projektu su sudjelovali stručnjaci iz Belgije, Velike Britanije, Italije, Austrije, Njemačke i SAD-a.