Najljepši vrt Ludbrega

Nema ljepšeg nego započeti dan u vrtu, među cvijećem i drugim biljem.
Ekipa Dobrog jutra otišla je stoga u Ludbreg, u jedan vrt koji njegovi vlasnici njeguju s mnogo ljubavi i mašte.


Franciska i Franjo Horvat dvije su srodne duše. Baš po svemu! Od srodnih imena, skladnoga dugogodišnjeg braka do zajedničke strasti prema vrtlarenju. U njihovim vrtovima u Ludbregu kao da su se stopile u jedno dvije drage zemlje: jedna u kojoj su proveli cijeli radni vijek i druga koju su dugo sanjali. U Švicarskoj smo bili 34 godine. Lijepo nam je bilo. A kad smo došli kući i tu smo napravili naš prirodni raj s cvijećem, s malo vinograda, s vrtom. Onako kako nam najviše odgovara, kaže Franjo. 

Vole reći: Franji tehnika, a Franciski estetika! I to sve s mnogo ljubavi. Prema toj čarobnoj formuli nastala je divna oaza po kojoj travanj oslikava svoje zelene i cvjetne tragove. I vodenicu, koju pamti još od djetinjstva i klupe napravio je Franjo sam. A biljke je odabrala Franciska. Krase vrt tako zumbuli, tulipani, narcise, kukurijeci, rododendroni, hortenzije, božuri

Pa proljeće se tek zahuktalo. Kako li će sve to izgledati za mjesec ili dva kada kolorit blizine ljeta naseli njihove brežuljkaste vrtove. Vidimo svako jutro neku promjenu na biljkama i to je ono što nas ispunjava. Boravimo na svježem zraku, šećemo i to je u našim godinama dobro. Imamo više vremena nego mlađe generacije. A mlađi naraštaji ove obitelji, djeca i unučići, ostali su u Švicarskoj, no kada dođu, radosti nema kraja. S njima dijele i ljubav prema prirodi. A tek kada vide djedov golubinjak, bajka je potpuna.

Mnogo je toga za dušu u njihovu životu. U smiraj dana, kada sve poslove privedu kraju, u kutićima za odmor koje su napravili po cijelom vrtu nazdrave ljubavi bez koje ničega ne bi bilo.