Danas završava KIKI festival

U Zaboku još danas traje KIKI festival - međunarodni festival dječjeg filma. Djeca vrtićke dobi i osnovnoškolci 4 dana mogu gledati vrh svjetske produkcije filmova za djecu. Prava filmska poslastica za buduće ljubitelje filma. Riječ je uglavnom o crtićima koji se rijetko mogu vidjeti na televiziji ili kinima.

Maleni filmoljupci ovih dana dolaze u Zabok. Traje peti KIKI festival, a neki su školarci već postali iskusna festivalska publika. Znaju da ovdje gledaju crtiće koje ne vrte na televiziji ili u kino dvoranama, a ipak se tražio stolac više za matineje u zabočkom kinu. Društvo Naša djeca Zabok i Građanska organizacija za kulturu prikazuju filmove, a koji je najbolji odlučuje dječji žiri.

Imamo preko 40 filmova iz cijelog svijeta, od animacija, dokumentarnih filmova, igranih filmova, koje rade profesionalni filmaši za djecu. Billo je  jako teško odlučiti, djeca još uvijek razmišljaju koji je film najbolji, ističe Jasenka Borovčak, koordinatorica KIKI festivala. U popratnom programu predstave, promocije knjiga, radionice.  Lijepo je da djeca vide kako film nije nešto jednostavno, što netko drugi radi za nas, nego da iskušaju i vide da je to mukotrpan posao, koji traži puno promišljanja ali daje puno veselja i volje,  kaže Jasminka Bijelić Ljubić, Škola animiranog filma Čakovec.

Moderator festivala Anđelo Jurkas popričao je s djecom o svakom filmu. Raspravljali su o porukama filmova, a pale su i ocjene.