Mi i oni, oni i mi - pješaci, vozači, biciklisti

Vozeći bicikl brinemo se za okoliš, izbjegavamo gužvu, planiramo vrijeme, spajamo ugodno s korisnim. A kako stojimo s prometnim suživotom pješaka, automobila i biciklista provjerila je ekipa Dobrog jutra.

Pomalo oblačan dan, čak su najavili i kišu, a njih čak 563 do 10 ujutro na dva kotača prošlo je zagrebačkom Vukovarskom ulicom. Razlozi su različiti, jedni se osjećaju bolje jer vozeći se biciklom znaju uvijek točno koliko im vremena treba da stignu od mjesta A do mjesta B. Drugi su uvjereni da biciklom puno brže probiju zagrebačkom prometnom gužvom.

Postoje pravila, pravila kako hodati, kako voziti bicikl. Treba sići na semaforu, gurati bicikl, ponovno ga uzjahati i juriš. Naravno, s mjerom. Smetaju im kažu, pješaci. Oni koji se ne pridržavaju svih pravila baš uvijek priznaju da su neki vozači tolerantni, no nekima nedostaje kulture vožnje, kažu biciklisti, osobito taksistima. Biciklistima bi draže bilo da se pješaci drže svoga djela nogostupa, a neki su svjesni toga da je 'pješak uvijek u pravu'. Mi i oni, oni i mi. Biciklistima smetaju pješaci, pješacima smetaju biciklisti, biciklistima smetaju vozači automobila, i tako svi sudionici u prometu kažu da su baš ovi drugi u krivu.

Život je poput vožnje bicikla, da bi održao ravnotežu, moraš se nastaviti kretati. Osim kad prelaziš zebru, onda siđi kad nema biciklističke staze, onda također budi pješak.

Pješake treba čuvati. Jer, na početku bijaše pješak, upravo je on izmislio i bicikle i automobile.