Kamo na vikend – Picoki i Podravina

HRT u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom (HTZ) predlaže kamo da povedete obitelj u obilazak ljepota Hrvatske.

Ovog puta ekipa Dobrog jutra vodi vas u Podravinu. Putovanje počinje u Đurđevcu, a tamo su nezaobilazni picoki i legenda o bitki u kojoj smo izborili pobjedu nad moćnom turskom vojskom.

Došla bi Martina Validžić u predivnu Podravinu i da je nisu Turci zarobili i odveli odmah na prvo mjesto odakle treba početi svoj podravski vikend, od Starog grada u Đurđevcu, koje jednom godišnje postaje okupljalište 10 000 posjetitelja. Tu se već 48 godina uprizoruje legenda o đurđevačkim Picokima ili kako su se s jednim običnim pjetlićem Đurđevčani obranili od Turaka. U starom gradu nalazi se i galerija s preko 2000 eksponata koje je slavni slikar Ivan Lacković Croata poklonio Đurđevcu.

Đurđevačke pijeske ili po domaći - peske, zovu još i hrvatskom Saharom, jer kod nas toliko pijeska ima još samo na Susku. Prostire se 30-ak kilometara prema Koprivnici i Kloštru, pa su i gradovi na pjeskovitom tlu izgrađeni. Vegetacija je bujna i naravno endemska, imaju preko 500 vrsta leptira i šest flornih carstava. U peske uskoro stižu i deve. Jedna će biti Đurđa, a za ostale ćemo napraviti javnu raspravu,  kaže Mario Fuček iz Turističke zajednice Đurđevac.

S deva opet na pevce ili picoke. U vrtu dvora Barnagor u obližnjem selu Čepelovac nalazi se i park pijetlova, 12 skulptura mladih umjetnika koji će rasti i dalje. Dvor Barnagor postao je okupljalištem ljubitelja umjetnosti i prirode.

Najglamuroznija podravska kovačnica nalazi se u Koprivnici, najbiciklističkijem gradu u Hrvatskoj s 50 kilometara biciklističkih staza i akcijom 'besplatni gradski bicikli'. Stoga su kovani biciklići idealni suvenir, a koju ovdje i male 'sretne' potkovice. Pa je tako i kovačnica prozvana 'kovačnica za sreću'.

Moći potkove osjetila je Martina istog trena, budući da ukusna hrana pruža prekrasan osjećaj sreće. Pa čak i kad je od koprive koja inače peče. Kopriva više nije korov, zdrava je i ljekovita samonikla biljka. No kuharica Mirjana Šeb-Čižmešija svoje uzgaja. Potražnja je velika, a ove uopće ne peku, otkriva. Jelovnik od koprive počinje juhicom, uz pogačice od koprive, ječmenom kašom s koprivom, ragu od vepra s rezancima od koprive i puno zelenkastih kolačića. Kompletan meni od koprive. Arhiva ima ih već stotinjak recepata, a uz čaj možete popiti i liker od koprive.

Nakon kopriva zaputila se Martina u centar svijeta. U Ludbreg koji je dobio ime po Ludbergi, koja se bavila vinogradarstvom, pa je bilo i vrijeme da Ludbreg dobije svoju vinsku cestu, najmlađu u Hrvatskoj. Vino im se zove Poštenjak, koje nije autohtona sorta, ali enoznalci mu daju palac gore. Njihov je moto ona famozna rečenica: 'Isusek, Isusek, kaj mi budu ve rekli'. A što bi drugo i bilo kad su ovdje snimani Gruntovčani.