U Vukovaru predstavljene grafike s temom Domovinskog rata

Umjetnička akademija u Osijeku i Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar potpisali su sporazum o suradnji i predstavili dvanaest umjetničkih grafika, djela studenata ove akademije.

Premda je danas i službeno potpisana, ova suradnja već dulje traje. O tome svjedoče i danas predstavljene grafike s temom Domovinskog rata.

Bilo je znatno više grafika no onda smo, zajedno sa profesorima  i predstavnicima Memorijalnog centra, izabrali tih dvanaest koje smatramo da su najreprezentativnije kako bi predstavili i prostor ali i nas kao mladi instituciju Sveučilišta, istaknula je dekanica Umjetničke akademiije u Osijeku Helena Sablić.

Prikazati ratna stradanja Vukovara, branitelja i cijele Hrvatske, za izabrane studente bio je priličan izazov. To je bio jedan novi izazov za nas s obzirom da je tema puno teža i moramo nekako drugačije pristupiti tome. Malo je i komercijalna tako da smo dali puno truda i nadam se da smo uspjeli da se svima sviđa, rekla je studentica iz Osijeka Ivona Matušek

Cilj Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar širenje je suradnje i na druge akademije. Ovo je prvi ugovor u Osijeku a nadamo se da ćemo se proširiti i na likovnu akademiju u Zagrebu, a neki su razgovori obavljeni i sa akademijom u Mostaru, istaknuo je Zoran Šangut, MCDR-a Vukovar. 

Prikazi rata viđeni očima i dušom umjetnika samo su još jedna potvrda da se patnje hrvatskih branitelja i gradova neće potisnuti u zaborav.