'Tri zime' u HNK Zagreb

Velik uspjeh naše dramatičarke Tene Štivičić postignut u Londonu u subotu dobiva potvrdu i kod kuće. Njezina drama 'Tri zime', praizvedena u The National Theatreu, bit će izvedena na sceni HNK Zagreb.

Dramu, u kojoj kroz priču o nekoliko naraštaja jedne hrvatske obitelji, ispričanu u prvome redu iz pozicije njezinih ženskih članova, Štivičić sastavlja kaleidoskop hrvatske društvene povijesti od 1945. do danas, britanska je kritika ocijenila najboljom dramom postavljenom te godine u Londonu, a u New Yorku je osvojila 'The Susan Smith Blackburn Prize', uglednu nagradu s dugom tradicijom koja se dodjeljuje dramatičarkama koje pišu na engleskome jeziku. Na hrvatskome ju je objavio nakladnik Hena com.

Štivičić je kao ishodište za dramu uzela priču iz vlastite obitelji, nadahnuta teškim životom svoje prabake, koja je za vrijeme Kraljevine Jugoslavije radila kao sobarica u bogataškoj kući, te rodila izvanbračno dijete. Dramu je strukturala kao priču o sudbinama snažnih žena iz četiriju naraštaja jedne zagrebačke obitelji koje, od 1945., preko 1990. do 2011. povezuje jedna kuća.

U ovome izdanju drame pridodana je i dosad neobjavljena scena "Četvrta zima", koja nije izvođena na pozornici a njezina se radnja odvija u studenome 1918. Štivičić je pojasnila kako je ta scena neka njena "igra pronalaženja ishodišta te obitelji, poigravanje s krležijanskom atmosferom".

Dijelove drame uprizorile su glumice Luca Anić i Mada Peršić, koje glume u njezinu prvom hrvatskom uprizorenju u HNK-u Zagreb. Redatelj Ivica Buljan, koji je postavlja u HNK, istaknuo je kako je Štivičić tom dramom Zagrebu dala dodanu vrijednost poklonivši čitateljima jednu vrstu intimne prtljage koja im omogućuje da dešifriraju tajne kutove i prolaze, život stanovnika ljudi koji taj grad napučuju.