Ples kao umjetnost i dio naših života

Svjetski dan plesa koji se obilježava danas, dan je kada ples slavimo kao umjetnost, ali i kao dio naših života. Ideju da se baš 29. travnja slavi kao Svjetski dan plesa pokrenuo je UNESCO 1982. kako bi svijetu dao do znanja da upravo ples prevladava sve političke, nacionalne i kulturne zapreke.

Ekipa Dobrog jutra zavirila je u jednu plesnu školu u kojoj svakog petka osobe treće životne dobi uživaju u plesnim koracima.


Koji god ples zaplesali, dokazano je, oslobodit će vas stresa, podići samopouzdanje i utjecati na pozitivno razmišljanje. Nevenka i Mirko Karas bračni su par koji ne mogu zamisliti život bez plesa. Mirko je Nevenku i osvojio plesom, a kao pravi kavalir kaže da ona bolje pleše. Volimo plesati. Netko voli graditi brodove, netko pjevati. Mi volimo plesati. Baš kao i njihovi sinovi koji su ljubav prema plesnim koracima naslijedili od svojih roditelja. U naše doba su plesnjaci bili u stilu: velika dvorana, stolci uz rub dvorane da se čovjek odmori i nikakve druge potrebe nismo imali osim dobre muzike i dobrog parketa, prisjećaju se.
 
Milan Janković počeo je plesati na nagovor supruge Anice, jer kako kaže, iza svakog uspješnog muškarca stoji uspješna žena. Malo sam se branio jer imam dvije lijeve noge i obje drvene, hrabro priznaje. Ne bih rekla da ima dvije lijeve. Ja u svakom slučaju imam barem jednu desnu. Tu smo negdje. Harmonija postoji, brani ga supruga Anica. U braku su više od trideset godina, a svaki slobodan trenutak iskoriste kako bi vrijeme proveli na plesnom podiju. Anica najviše voli cha-cha-cha, a za valcer kaže rijetka je to prilika da sam jako blizu muža, nježno… Uz to Milan ples doživljava kao dio kulture, ali i sporta, zapravo način života. Uživaš u koracima. Uživaš u muzici, uživaš u partneru. Poslije u druženju.

Milka Čamdžić višestruka je prvakinja Hrvatske u standardnim plesovima koja različite generacije podučava plesnim koracima. Mislim da je ples prekrasan način rekreacije. Osobito za osobe zrelije dobi, jer je spoj sporta i umjetnosti. Hvali svoje polaznike, oni su zaista istinski zaljubljenici. Jako im se sviđa. Ne mogu dočekati taj naš petak da se dođu družiti. Oni se druže i izvan plesa. Neki su se i zaljubili ovdje na tečaju. Današnji svjetski dan plesa provest će u druženju s rasplesanim umirovljenicima, a možete doći i vi, od 12 do 14 u Centar za kulturu Trešnjevka gdje se održava smotra plesnih parova iznad 60 godina starosti.

Imali vi 60 godina ili manje, za učenje plesati nikad nije kasno. Potrebno je samo malo talenta i dobre volje, a sve ostalo je na vama.