Odahnite, čak i minuta vježbanja dnevno koristi zdravlju

Mnogi od nas tvrde da nemaju vremena za vježbanje, ali profesor kineziologije Sveučilišta McMaster Martin Gibala tvrdi da to više nije dovoljan izgovor. Nova studija objavljena u časopisu PLOS One pokazala je da samo jedna minuta intenzivnog vježbanja može biti korisna koliko i 45 minuta umjerene aktivnosti.

Ako poput mene samo želite biti zdraviji i u boljoj kondiciji, ne morate vježbati po 45 minuta dnevno. Možete imati koristi i od samo jedne minute intenzivne aktivnosti, kaže Gibala.

On je sa istraživačima podijelio 27 ispitanika koji nisu imali naviku vježbanja u tri grupe. Prva grupa je nastavila s neaktivnim načinom života na kakav je navikla, a druga je vježbala 45 minuta na sobnom biciklu uz obaveznih pet minuta zagrijavanja i istezanja. Posljednja grupa je radila intervalni trening u trajanju od 10 minuta, podijeljen u tri intervala od 20 sekundi tijekom kojih je maksimalnom brzinom okretala pedale, a potom dvije minute sporog intenziteta uzi pet minuta zagrijavanja i istezanja.

Obje grupe vježbale su tri puta tjedno tijekom 12 tjedana i pokazali su gotovo identična poboljšanja kad je riječ o njihovom zdravlju i kondiciji.