Na Dan HAZU-a dodijeljene nagrade za 2015.

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu održana je svečana sjednica u povodu Dana HAZU-a na kojoj su dodijeljene nagrade za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj za 2015. godinu. Odluku o nagradama jednoglasno je donijelo Predsjedništvo HAZU-a na sjednici održanoj 30. ožujka.

Nagrada za područje društvenih znanosti dodijeljena je prof. dr. sc. Mirjani Polić Bobić za knjigu “Kalifornijski zapisi oca Ferdinanda Konšćaka iz Družbe Isusove”, koju je objavila Hrvatska sveučilišna naklada.

Za područje prirodnih znanosti i matematike nagrađeni su prof. dr. sc. Eduard Marušić-Paloka i dr. sc. Tvrtko Korbar. Marušić-Paloka nagrađen je za rad koji teorijsko objašnjava matematički model toka kroz tanko područje, koji je objavljen u nizu od 11 članaka objavljenih u posljednjih pet godina u prestižnim međunarodnim časopisima, među kojima i “Journal of Non-Newtonian Fluid Mechanics”. Korbar je nagrađen za rad “Potential Cretaceous-Paleogene boundary tsunami deposit in the intra-Thetyan Adriatic Carbonate Platform section of Hvar (Dalmatia, Croatia)” – Geological Society of America Bulletin, 127/11-12, 1666-1680.

Dr. sc. Lovorka Grgurević nagrađena je za područje medicinskih znanosti za znanstveni doprinos od iznimne važnosti (Grgurević L. et al. Journal of American Society of Nephrology 22 : 681-692, 2011), otkriće BMP1 enzima u cirkulaciji bolesnika s kroničnom bolesti bubrega koji uzrokuje stvaranje fibroznog tkiva te ubrzava gubitak bubrežne funkcije. Time je nađena nova ciljna molekula za razvoj prvog lijeka protiv stvaranja fibroznog tkiva u kroničnim bolestima čovjeka.

Dr. sc. Bojan Marotti dobio je nagradu za područje filoloških znanosti za djelo “Značenje nadslovaka u Vitezovićevu Lexiconu” (ArTresor, Zagreb, 2013.), a za područje književnosti nagrađen je prof. dr. sc. Antun Česko za knjigu “Za Kranjčevića. Od arhivacije do kanonizacije” (Matica hrvatska – ogranak Dubrovnik, Zagreb, 2015.).

Za područje likovnih umjetnosti nagradu dobiva dr. sc. Dragan Damjanović za izložbu “Herman Bollé – graditelj hrvatske metropole”, a za područje glazbene umjetnosti prof. dr. sc. Davorin Kempf za djelo “Simfonijski stavak za orgulje i orkestar”, u izdanju Muzičkoga informativnog centra, 2015.

Za područje tehničkih znanosti nagrađen je prof. dr. sc. Dragan Kovačević za djela nastala u razdoblju od 2011. do 2015., među kojima se posebno ističe njegova recentna knjiga “Tehnologija kulena i drugih fermentiranih kobasica” (Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, 2014.), jedinstveno djelo na nacionalnoj razini iz područja unapređenja tehnologije, kvalitete i sigurnosti tradicionalnih mesnih proizvoda.