Riječanin Jan putuje na 'Autizam ima talent'

Iako do prije tri godine nije mogao govoriti, petnaestogodišnji Jan Šokčević ima veliki glazbeni talent. Pokazat će ga i na showu 'Autizam ima talent' u Londonu gdje će pjevati pjesmu Damira Urbana 'Mjesto za mene'. Na glazbeno-scenskom showu nastupaju djeca i osobe s autizmom, a Jan je prvi hrvatski predstavnik. U Londonu će uspješni hrvatski trener Slaven Bilić Jana, velikog zaljubljenika u nogomet, ugostiti u svom klubu, čemu se on posebno veseli.

Defektolog Vojko Rožmanić s Janom u riječkom Centru za autizam radi već četiri godine. On i kolege ponosni su na njegov uspjeh. Jan je oduvijek volio glazbu, pjevušio je odmalena, a u Centru je njegov talent oblikovan. S pjevanjem su spojili i bubnjeve koje Jan svira isključivo po sluhu. Dovoljno je da jednom čuje pjesmu i sljedeći put je već zna svirati i pjevati.

Posljednje dvije godine s njim radi dvadesettrogodišnji Filip, student jazz gitare, koji volontirajući u Centru pronalazi novu energiju i entuzijazam prema glazbi. Filip s Janom putuje u London na talent show te svakodnevno boravi u Centru i vježba s njim. I u tome uživa, kaže. Dođem ovdje, ja naučim, a on već zna. I onda samo probamo, i treba dva-tri puta da se sve posloži.. Ma niti! Jednom i posloži se, i onda vježbamo detalja radi.

S Janom se za njegov nastup sprema i riječki glazbenik Damir Urban. Kaže da Jan zna napamet gotovo sve hrvatske pjesme, iako donedavno uopće nije govorio. Glazbom je zarazio i svoje prijatelje u Centru, pa već imaju i sastav Riječki dečki.

Riječki centar za autizam već dvije godine pokušava izgraditi senzorni park za koji je dosad prikupljena tek trećina sredstava. Djeca s autizmom ne mogu se, poput njihovih vršnjaka, njihati, ljuljati ili skakati jer je njihov senzorni sustav oštećen, stoga im je park prijeko potreban. U centru imaju senzornu i opuštajuću sobu.

Djeca s autizmom teže se socijaliziraju, no Centar im je drugi dom – ispunjen glazbom, ljubavlju, prijateljstvom i smijehom. Djeca su toliko talentirana i puna ljubavi i iskrenosti koje mi više nemamo. Poželimo Janu sreću - da u Londonu glazbom ispriča svoju, uistinu posebnu priču.