Dva sirupa po bakinim receptima

Ljubica i Andrija Bošnjak, OPG Bošnjak iz Branjina Vrha umirovljenici su koji se bave proizvodnjom zdrave hrane i prodajom na kućnome pragu po starim bakinim receptima i knjigama. S gledateljima emisije Dobro jutro, Hrvatska podijelili su svoja dva specijaliteta.


'Med' od maslačka

Sastojci
:
    2 šake cvijeta maslačka
    1,5 l vode
    1 kg šećera
    1 limun

Cvijetu maslačka odrežu se zelene čaške i očistiti tako da ostanu žute latice. Stavite ih u posudu i zalijte vodom. Kuhajte pola sata na laganoj vatri. Ocijediti preko cjedila s gazom kako bi se što bolje  ocijedilo. Dodajte šećer. Ako je limun koji imate iz ekološkog uzgoja dodajte sok i koricu. Ako limun nije ekološki prvo ga ostavite 24 sat u vrlo slanoj vodi pa ga tek tada koristite. Čaj od maslačka sa šećerom i limunom kuhajte do željene gustoće, odnosno dok ne dobije boju meda. Kuhajte na laganoj vatri da sastojci ne izgube svoju vrijednost pri vrenju.
Gotovo rastočite u staklenke. Tako pripremljen 'med' može stajati i do godine dana.

Sirup od koprive, nane i mente

Sastojci:
      3 l vode
    1,5 kg šećera (ako volite slađe može i do 3 kg)
     80 g limunske kiseline (limuntusa)
     50 vrhova mladih kopriva
     25 vrhova mente
     25 vrhova nane
      4 naranče
      4 limuna

Bilje operite, prosušite i narežite poput rezanaca. Stavi se u posudu s vodom. Dvije naranče i dva limuna se potpuno iscijedite i zajedno sa sokom i koricom ubacite u posudu s ljekovitim biljem. Preostala dva limuna i naranče  sameljite pa ih takve dodajte ostalim sastojcima te ostavite da sve odstoji 24 sata.

Nakon toga sve ocijedite, dodajte šećer i zatim se stavite kuhati na laganu vatru. Kada se šećer otopi skidajte pjenu. Kada sirup proključa limunsku kiselinu. Kratko prokuhajte, pretočite u staklenke i pasterizirajte – još vruće u jednoj posudi zamotajte u deku i dočekajte da se tako ohladi.