'Priča o Golemu'

Jeste li ikada čuli priču o Golemu? Golem je prvo natprirodno biće koje se pojavljuje u legendama u svjetskoj književnost. Tu je židovsku legendu prije nekoliko godina Bjelovarčanka Melita Kraus uobličila u umjetničku knjigu, a nedavno je izdala i slikovnicu Priča o Golemu.

Golem je magijski stvoreno biće, a najpoznatija priča o njemu seže u 16. stoljeće kada ga je stvorio rabin Lev da mu bude sluga te da čuva i štiti praške Židove. U ovoj slikovnici tu je priču, autorica prilagodila najmlađima.

Tako da slikovnica ima i jednu ekološku poruku. Jer Golem je biće bez morala, svijesti pa isto tako kao i ljudi koji koriste prirodu za neke vlastite svrhe, a da ne znaju koje su posljedice, ističe Melita Kraus.

Melita Kraus, jedina je Židovka u Bjelovaru, a uz to što predaje etiku u srednjoj školi ne može bez slikanja, ali ni pisanja priiča. Prije nego što je izdana posljednja slikovnica uobličila je Golema u art book.

I to je izdanje ukoričeno da bude dostupno svima, a baš su takve umjetničke knjige, kažu izdavači, ono što nedostaje hrvatskoj književnoj baštini.