Kad se u obitelji ruke slože, sve se može

Kad se u obitelji ruke slože, sve se može! Obitelj Sarajlija zajedničkim snagama osmislila i oslikala jednu slikovnicu, a planiraju već i novu. Kakvu? Zabilježila je ekipa Dobrog jutra.

Što mravi znaju o ljubavi? Što znaju o konju koji se nije prao, o biku koji je sve o modi znao, o koki koja se važna pravi, o kravi koja se sva plavi? Dijana Sarajlija već godinama piše priče kojima je uveseljavala sina Luku i kćer Niku. Oni su ih  jednog dana odlučili oslikati i tako su nastale slikovnice. Pričali smo o tome da bi oni mogli to nacrtati, a oni su me prekrasno iznenadili. Jedan dan došla sam s posla i oni su me dočekali svaki s dva, tri već gotova crteža... Ne samo da su mi se svidjelo to što su nacrtali nego su mi se i svidjeli ti likovi, bili su mi prekrasni, prisjeća se mama Dijana.

Nika kaže da je već pri prvom čitanju stvorila neki lik u glavi i znala sam otprilike kako će to izgledati, ali nisam odmah znala da ću ja to crtati. Priznaje je je oduvijek bila luda za crtanjem, to je nešto što stvarno mogu raditi 10 sati. A u 3. razredu shvatila sam da se time želim baviti cijeli život. Ponukan Niknim crtežom i Luka zaželio je crtati. Nika je prva počela crtati kravu, onda sam ja htio crtati konja. Nisam baš znao kako, ali kada sam počeo super mi je ispao i nisam trebao ništa brisati.

Priču 'Plava krava' Dijana je napisala za prijateljicu tužnu zbog ljubavnih jada… I onda kao da je to neki trik pojavi se pred njom prekrasan bik. Luka je crtao suhim pastelama, nije bila više drvena boja, a Nika temperama i uz kombinaciju s krpicama. Konj ima grivu od tkanine, a krava pjege od nalijepljenih novina. Tekst sam birala posebno iz novina o posebnim parovima pa sam to ubacivala pa se na svakoj mrlji može pročitati nešto o nekim poznatim parovima, otkriva Nika.

Tata Hrvoje nije imao kreativnu ulogu, ali bez njegovog logističkog angažmana slikovnica ne bi ugledala svjetlo dana. Bio je vozač, kuhar, glavni tehničar na kompjutoru, a osobito je bio strpljiv i uviđavan kada je vladao stvaralački 'nered'.    

Poučne i zabavne stihobasne za djecu od 3 do 103 godine, Plava krava i Konj koji ima neugodan vonj, nastale su zajedničkim snagama ove sretne obitelji. I pokazuju nam da kad su ljubav i veselje u igri, rezultat mora biti odličan.