Vuka u Calcutti

Gospođa Vuka Kihner iz Splita godinama pomaže i služi najpotrebitijima.

Iako je Splićanka, gospođu Vuku Kihner teško je susresti u rodnom gradu, a još teže u šetnji i dokolici. Posljednjih 20-ak godina živi uglavnom u Indiji. Najčešće u Putaparthiju u ašramu duhovnog učitelja Sai Babe odakle jednom godišnje odlazi u Calcuttu kako bi volontirala u Kući Majke Tereze. Do tamo putuje dva dana, drugim razredom vlaka, jer samo to može platiti.

A potom mjesec dana pomaganja najubogijima. Oni su doneseni sa željezničkih stanica, s ulica, često su u nesvjesnom stanju, izgladnjeli bez lijekova, hrane. I roba na njima je toliko prljava da ju moramo 'nožicama' kidati da bi je oslobodili, a glava puna ušiju tako da ih nije uopće lako okupati, govori o svom iskustvu Vuka.
 
Teško je, ne može biti teže, ali tako je bilo i blaženoj Majci Terezi. Volonteri koji stižu iz svih krajeva svijeta, različitih vjera i tradicija, često prepričavaju anegdotu o novinaru koji je Majci Terezi rekao: Ovo što vi radite ja ne bih ni  za milijun dolara... A ona je odgovorila: Ne bih ni ja sine. Ja ovo radim za Isusa.

Od brojnih kuća Majke Tereze, a diljem svijeta ih je 750, najteže je u Kući umirućih u Kaligahatu u kojoj volontira gospoda Vuka. Znala bih ostati dugo uz umirućeg. Osoba koja umire nekad bi brzo umrla, a nekad bi to trajalo danima. Osjećala bih da je to posebna milost.. U Domu na zidu je tabla 'Ja sam na mome putu za nebo',  a na drugoj strani piše 'Hvala ti što si mi pomogao na mome putu za nebo'… Sretan si kad možeš pomoći osobi koja umire, koja prolazi taj zadnji put... Neizmjerno sam zahvalna Bogu...

U 75 godina života puno je toga prošla, a naučila je najviše tamo gdje je najteže - u kućama Majke Tereze. Naučila sam kako otvoriti srce, kako pružiti ljubav, kako dati više. Osjetila sam da što više pružimo ljubavi  to više ljubavi iz moga srca izlazi.

Trenutačno i sama prolazi Golgotu, sa stančićem kojega je prije nekoliko godina kupila, a banka je zbog dugova investitora na njega stavila hipoteku, mirovina je mala, pa se želja da i ove godine ode u Calcuttu sada čini daleko od ostvarenja. Ipak i dalje se nada, jer kada jako želiš Bog ti to ostvari.