Volontiranje i volonteri

U emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska' gostovali su Andrea Pandurović Ugrin, koordinatorica volontera i međunarodnog programa VCZ-a, Sandra Nuždić, koordinatorica Hrvatske mreže volonterskih centara i Filip Trezner, dobitnik Državne nagrade za volontiranje. Govorili su o svojem radu te najavili manifestaciju 'Hrvatska volontira'.

Državna nagrada za volontiranje najviše je priznanja koje Republika Hrvatska dodjeljuje za volontiranje, doprinos i druge volonterske aktivnosti. Filip volontira od svoje 15 godine života, pa tako iza njegove nagrade stoji 6 godina volonterskog angažmana. Predsjednik je Savjeta mladih grada Karlovca, a samo protekle godine ostvario čak je 1260 volonterskih sati na različitim pozicijama u udrugama CarpeDiem, Izvan fokusa, Studio 8 i Kinoklub Karlovac. Iako ima tek 20 godina, Filipa posebice ističe volontiranje u organizaciji značajnih festivala (Foto dani mladih, PickUp Music Festival, ArtiKA festival, Mladi za jesen u gradu - Festival kreativnosti mladih). Posljednjih pet godina svoje je znanje i vrijeme ulagao i na raznim drugim projektima, festivalima te aktivno sudjeluje i kao predsjednik Vijeća učenika Karlovačke županije i član Nacionalnog vijeća učenika RH. Nebrojeno puta Filip je inspirirao i motivirao mlade u svojoj zajednici da se odvaže na volonterski rad, a kulturnu ponudu svoga grada mnogo je puta obogatio brojnim kulturnim događanjima i manifestacijama, od kojih se najviše ističu Foto dani mladih koji će se ove godine održati po šesti puta. Filip svima savjetuje da se uključe u volonterske aktivnosti, upoznaju nove, odlične ljude pune kreativnosti i ambicija, pomognu svojoj zajednici, a time i sebi.


Hrvatska mreža volonterskih centara (HMVC ) je mrežna organizacije koja predvodi razvoj i pruža podršku jačanju resursa za afirmaciju volonterstva u Republici Hrvatskoj. HMVC doprinosi razvoju volonterstva kroz promociju i zagovaranje vrijednosti volonterstva, utjecaj na javne politike i pravno okruženje, uspostavljanje i praćenje standarda kvalitete rada volonterskih centara, kreiranje kvalitetnih edukacijskih programa u području volonterstva, postavljanje standarda kvalitete u provedbi volonterskih programa, iniciranje i afirmaciju inovativnih politika u razvoju volonterstva.

Prema podacima iz baza volontera i organizatora volontirana članica HMVC-a, trenutno je evidentirano preko 21.000 volontera/ki i preko 1.300 organizatora volontiranja. Odnosno, broj novo prijavljenih volontera u 2015. godini povećao se za 3.547 na razini Hrvatske, a  broj novo prijavljenih organizatora volontiranja za 265.


16. svibnja počinje manifestacija Hrvatske mreže volonterskih centara 'Hrvatska volontira'. Prošle godine u 6 dana okupilo se 3.196 volontera koji su kroz 237 volonterskih akcija na području cijele Hrvatske društvu poklonili ukupno 13.751 sat.  

Manifestacija će trajati do 21. svibnja u sklopu projekta 'Širenje područje suradnje – korporativno volontiranje kao inovativni oblik filantropije i resurs za razvoj civilnog društva', a uključit će veliki broj pojedinaca, organizacija civilnog društva, institucija i tvrtki koje će kroz različite javne akcije u svojim zajednicama promovirati volontiranje.

Ovogodišnjom manifestacijom želi se povezati djelatnike poslovnog sektora s neprofitnim organizacijama iz civilnog i javnog sektora te podsjetiti koliko je važno da se u izgradnju povezane i humane zajednice uključe svi pripadnici društva. Na sudjelovanje u manifestaciji pozvane su sve organizacije civilnog društva. Volonterske aktivnosti koje organizatori volontiranja planiraju provesti u tjednu trajanja kampanje prijavljuju se isključivo putem online baze volonterskih aktivnosti na: www.hrvatska.volontira.vcz.hr i to najkasnije do 9. svibnja.

Geslo ovogodišnji manifestacije je: 'Prepoznaj svoju snagu. Pokreni svoju zajednicu. Uključi svoju tvrtku. Zavolontiraj se!'