Svečano otvoren Muzej Apoksiomena

Muzej Apoksiomena u Malom Lošinju svečano je otvorila predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović. U otvaranju su sudjelovali i gradonačelnik Maloga Lošinja Gari Cappelli te ministar kulture Zlatko Hasanbegović. Na kraju svečanosti hologram Apoksiomena izronio je iz mora.

Ministar Hasanbegović istaknuo je da se od vađenja kipa iz mora do danas o Apoksiomenu vrijedno skrbilo Ministarstvo kulture i Hrvatski restauratorski zavod, a da je u taj postupak bilo uključeno više od 100 stručnjaka. Naglasio je da je kvaliteta izvedenih restauratorskih i konzervatorkih radova donijela Restauratorskom zavodu vrijednu nagradu na europskoj razini za zaštitu kulturne baštine.

Uoči otvaranja muzeja predsjednica Grabar-Kitarović izjavila je da će novouređeni muzej pridonijeti produženju turističke sezone, a Mali Lošinj upisati se na kulturnu kartu svijeta. Impresionirana sam i drago mi je da smo se uspjeli izboriti da Apoksiomena vratimo u Mali Lošinj. Mislim da će otvorenje ovoga muzeja pridonijeti produženju rurističke sezone i da je Mali Lošinj već postavio na kulturnu mapu svijeta, rekla je predsjednica Republike.

Brončani kip otkriven je 1996., dvije godine kasnije izvađen je iz mora, a posljednjih devet putovao je svijetom. Pretpostavlja se da je antički brončani kip atleta, visok 192 cm, 'završio' u moru početkom 1. stoljeća zbog jaka nevremena i opasnosti od prevrtanja broda ili kao žrtva bogovima za siguran nastavak putovanja kroz Osorski kanal. 

Novinarska ekipa HRT-a prva je ušla u Muzej Apoksiomena, još prije nekoliko dana.