Čuvari Kristova groba iz Vrlike

Kršćani koji Uskrs slave prema julijanskome kalendaru, danas su u dalmatinskoj zagori, u Vrlici, zaključili višednevni tradicijski običaj čuvanja Kristova groba. Riječ je o simboličkome stražarenju u crkvi, tijekom kojega se izmjenjuju čuvari odjeveni u narodne nošnje cetinskoga kraja.

O običaju čuvanja Hristova groba, ne postoje pisani tragovi, koji bi potvrdili njegovu starost, ali se i danas dobro zna tko sve može biti među njegovim čuvarima - svaka muška osoba koja je s područja bivše stare općine Vrlika, a to su sela Civljane, Cetina, Kosore, Maovice, Kukar, Podosoje, Garjak i Otišić. Nakon uskršnje liturgije, čuvari Hristova groba, svečano se postrojavaju pred vjernicima. Višednevno nošenje teške narodne nošnje, nije im lak zadatak - Odora (čerma, pašnjača, kaparan, korzet, košulja, čare) teška je 15 kilograma, bez oružja.

Iako su prije Domovinskoga rata, katolički i pravoslavni čuvari Kristova groba, bili vrlo povezani,danas je ta suradnja zamrla. Stariji žitelji vrličkoga kraja, se  ipak nadaju, kako će se zajedničko simboličko obilaženje dviju crkava vratiti već idućega Uskrsa. Ovogodišnji Pravoslavni Uskrs u Vrlici su proslavili i diplomatski predstavnici naših istočnih susjeda. Očuvanje kulturne baštine Srba u Dalmaciji, hvale je vrijedan dokaz multietničnosti hrvatskoga juga.