Glazba pomaže bebama da prije progovore

Glazba pomaže bebama da prije progovore, pokazala je studija američkih znanstvenika koji su pratili ponašanje dojenčadi u igri glazbenim ritmovima.

Usporedili su grupu s dvadesetero devetomjesečnih beba koje su učile reproducirati glazbene ritmove udarajući rukom o bubanj s 19 njihovih vršnjaka koji su se istodobno igrali drugim igračkama, poput automobila ili kockica.

Znanstvenici su ustanovili da je aktivnost dijelova mozga zaduženih za prepoznavanje vokalnih i glazbenih značajki - auditivnog korteksa i prefrontalnog korteksa kod djece iz glazbene grupe bila veća nego kod onih koji su se igrali kockicama i automobilma, a obje su moždane regije važne za koncentraciju i održavanje pozornosti. 

Ovo je prva studija provedena na sasvim maloj djeci koja upućuje na to da izloženost glazbenim ritmovima u ranoj životnoj dobi može poboljšati sposobnost prepoznavanja jezičnog ritma, objasnila je znanstvenica s Instituta za učenje i znanost mozga sveučilišta u Washingtonu, Christina Zhao, koja je vodila istraživanje. Stimulacija glazbom u ranoj životnoj dobi ima dugoročno bolji učinak na kognitivne sposobnosti, rekla je Zhao.
 
Jezik, poput glazbe ima snažne ritmičke karakteristike, ističu znanstvenici. Tako ritam slogova pomaže u razlikovanju zvukova te omogućuje da se razumije što netko govori. A mogućnost uočavanja razlika među zvukovima pomaže bebama da prije nauče govoriti, objasnili su. Rezultati studije objavljeni su u Proceedings of the National Academy of Sciences.