Uspjeh hrvatskih učenika na Međunarodnom natjecanju iz prirodnih znanosti

Od 16. do 22. travnja u Rumunjskom gradu Cluj-Napoca održano je međunarodno natjecanje iz prirodnih znanosti International Conference of Young Scientists (ICYS) na kojem je sudjelovala i hrvatska ekipa.

Na natjecanju su sudjelovali srednjoškolci iz 20 zemalja s više od 100 znanstvenih radova. Hrvatska je sudjelovala s 3 prezentacije znanstvenih radova pred međunarodnim žirijem i svi naši predstavnici osvojili su nagrade - jednu srebrnu i dvije brončane medalje. Učenici su odabrani na temelju uspjeha na državnim natjecanjima iz fizike i biologije. Natjecanje se dijeli u 6 kategorija, a predstavljena su istraživanja i radovi iz fizike, biologije (2 kategorije), informatike, matematike i inženjerstva. Uspjehom zagrebačkih i čakovečkih gimnazijalaca osobito je zadovoljna prof. dr. sc. Božena Mitić, PMF Zagreb, nacionalna koordinatorica za ICYS.

U kategoriji Life Science Lora Pevec, učenica 2 r. zagrebačke V. Gimnazije, osvojila je srebrnu medalju te specijalnu nagradu za poster i nagradu sponzora.
U kategoriji Environmental Sciences brončane medalje osvojili su Nikola Novosel i Matea Pavičić, učenicu 4. r. Nadbiskupske klasične gimnazije, Zagreb.
U kategoriji Physics brončane medalje osvojili su Filip Bacinger i Juraj Barlek, učenici 3. r. Gimnazije Josipa Slavenskog iz Čakovca.

Natjecanje se održava još od 1993., a Hrvatska se uključila 2006. U organizaciju natjecanja uključeno je Hrvatsko fizičko i Hrvatsko biološko društvo, koje i koordinira ovo natjecanje. Od početka sudjelovanja na tom natjecanju naši učenici svake godine ostvaruju zapažene rezultate i osvajaju medalje i različita druga priznanja.

Natjecanje je izazovna prilika mladim potencijalnim znanstvenicima za dobivanje povratnih informacija o njihovom radu te im omogućava usporedbu s ostalim kandidatima koji provode svoja mala istraživanja diljem svijeta. Danas, u stalnom padu popularnosti znanosti, ICYS je znanstveni događaj koji privlači mlade generacije i za njih ima posebno značenje. Velika je šansa da će velik broj učenika koji sudjeluju na ICYS-u kasnije postati studenti raznih svjetskih sveučilišta te će možda postati i znanstvenici svjetskog glasa. Ovaj, za većinu prvi nastup na engleskom jeziku i pred stranim auditorijem i žirijem, može biti odlučujući čimbenik u odabiru buduće znanstvene karijere učenika.

O tome kako im je bilo na natjecanju u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorili su mladi natjecatelji i prof. Mitić.