Premijera filma 'Spomenik' u Art-kinu Croatia

Tijekom svibnja u riječkom Art-kinu Croatia premijerno će se prikazati eksperimentalno-dokumentarni film 'Spomenik' povodom Dana oslobođenja Rijeke, pobjednički filmovi 25. Dana hrvatskog filma, a gostovat će 1. festival arapskog filma i tradicionalno, Subversive Film Festival, izvijestili su iz Art-kina.

Eksperimentalno-dokumentarni film 'Spomenik' poetski je film strukturiran kroz seriju od devet meditativnih portreta velikih betonskih spomenika koji su izgrađeni u spomen žrtava fašizma. Film se prikazuje u sklopu Festivala rada, suvremene umjetnosti i teorije uz gostovanje redatelja Igora Grubića povodom Dana oslobođenja Rijeke, 3. svibnja.

Prvi Festival arapskog filma, 4. i 5. svibnja, donosi šest filmova, među kojima dokumentarni film 'Sutra ćemo vidjeti'. Zatim film 'Od A do B' koji prati tri prijatelja koji se dugo nisu vidjeli i kreću na put od Abu Dhabija do Bejruta i film 'Bastardo' o Mohsenu zvanom Bastardo, čovjeku bez porijekla i povijesti, čiji se život mijenja postavljanjem GSM antene.

Daniel Rafaelić će predstaviti svoju knjigu o kinematografiji u NDH u sklopu programa 'Film izvan okvira', a predstavljanje će pratiti projekcija njemačkog filma iz 1941. godine 'Ljudi u oluji'. Subversive Film Festival će gostovati od 12. do 15. svibnja s tri drame i tri dokumentarna filma.