Gromovi Hrvatskog Zagorja

Na današnji dan, 2. svibnja 1843., Ivan Kukuljević Sakcinski prvi put je u Hrvatskom saboru koristio hrvatski jezik. Mnoge su naše udruge promotori hrvatske baštine i kulture, a ekipa Dobrog jutra posjetila je kuburaše iz Tuheljskih toplica koji se pripremaju za nastup na Dan državnosti.

Kažu da njihovo ime odaje njihov karakter. Oni su Gromovi Hrvatskog Zagorja. Oni su kuburaši. Vole pucanje, svoj zavičaj, glazbu i gastronomiju. Misao vodilja je spajanje ljudi, upoznavanje drugih… U udruzi se skapaju strašna prijateljstva, uvijek nas zovu da dođemo opet. Mi spajamo ljude, ističe Damir Kovačiček, glasnogovornik Gromova Hrvatskog Zagorja. Većina članova poznaje se od malih nogu, druže se i izvan udruge. A nastoje, kako kaže Mladen Ježek, predsjednik udruge i uspijevaju pridobiti i nove članove.

Kubure su se na ovim prostorima koriste od 15. stoljeća, a služile su za zastrašivanje i obranu od Turaka. Danas dečkima služe za zabavu, a svak´ ima svoju. Zapravo gotovo da nema kuće u Općini Tuhelj koja nije imala barem jednu kuburu, no otkada je registracija obavezna oni koji žele pucati uključeni su u kuburaška društva.

Kubure su teške od 4 do 6 kilograma, svaka je unikat i ima svoju vrijednost,  ali najveću vrijednost imaju kroz udrugu koja prenosi običaje dalje i prezentira ih. Kad kubura stoji doma u ormaru ima vrijednost samo kao suvenir, iskren je Renato Ilić, načelnik Općine Tuhelj. Rukovati kuburom nije teško, kada se jednom nauči tehnika, ali uvijek treba biti oprezan jer ipak je to oružje C kategorije s kojim se može i jako teško ozlijediti.
 
Gromovi Hrvatskog zagorja putuju na različite manifestacije, promoviraju svoju udrugu ali i svoj kraj. To je najljepši dio kuburaštva, kažu. U sklopu udruge djeluju tri sekcije: gastro, glazbena i sportska. Sve tri su vrlo aktivne. Pa i sumještani često kažu da su 'multipraktik udruga'. Nekada su imali i članice koje su aktivno pucale, a sada se nadaju da će ih opet imati.  

Ovi svestrani kuburaši uživaju u radu svoje udruge. Zagrmjet će njihove kubure i na danu Državnosti (25. lipnja), u počasnim odorama i to upravo pred spomenikom Lijepoj našoj.