'Slikovnice koje se čitaju, pjevaju i plešu'

Mali kreativci iz osnovne škole Domašinec mogu se pohvaliti originalnim pothvatom. U sklopu projekta 'Florijan i ja' oživjeli su lik i djelo pjesnika Florijana Andrašeca. Uz brojne aktivnosti, napisali su i nekoliko desetaka slikovnica i stripova inspiriranih njime. U Područnoj školi Dekanovec održana je i prigodna priredba.

Tradiciju naših starih većina zaboravlja. Ali ne i ovi mališani. Od malih nogu uče da treba voljeti svoj kraj. Trudimo se raditi sve da ne zaboravimo ono što imamo i što posjedujemo a to je najlakše kada djeci usadiš ljubav prema baštini, ističe Martina Kivač, ravnateljica Osnovne škole Domašinec.

Učenici Područne škole iz Dekanovca pokazali su to na pozornici, odjeveni u narodne nošnje i uz omiljeni 'kaj'. Pljesak i osmijehe najmilijih izmamili su priredbom 'Slikovnice koje se čitaju, pjevaju i plešu'. A zašto baš slikovnice, otkrila nam je učiteljica Tatjana Pintarić. Riječ je o projektu posvećenom Florijanu Andrašecu. Čitajući Florijanove pjesme, opisujući pjesničke slike, sve metafore djeca su stvarali u svojoj glavi slikovnicu. Tu slikovnicu prenijeli na papir. A tko je bio Florijan, otkrili su nam učenici. Bio je uspješan pjesnik, imao je dobre pjesme, ljudi su ga voljeli.

Čak 35 slikovnica i 16 stripova stvorili su sami i teme su zaista raznolike. Zajedničko im je da su rađene prema motivima Andrašecovih lirskih i epskih pjesama, koje su i uprizorili. Izrađene u digitalnom izdanju, one su sada i otisnute. A osim tema, različiti su i jezici na kojima su pisane, na engleskom, njemačkom, romskom… Neke su, prema tome, svoje vlasnike pronašle u inozemstvu. U svakom slučaju, ovi su mališani pokazali veliku kreativnost i sve iznenadili.

Ostaje samo još da ova njihova djela nađu mjesto u srcima mnogih ljubitelja knjige i tradicije.