U Zagrebu počinje Tjedan dizajna

Tjedan dizajna Zagreb (#tdzg), najveće događanje u Hrvatskoj posvećeno dizajnu, održava se ove godine treći put i to od danas do nedjelje.

U emisiji Dobro jutro, Hrvatska Tjedan su najavili Daniel Tomičić, direktor Tjedna dizajna Zagreb i Filip Gordon Frank, produkt dizajner koji izlaže na Tjednu dizajna.

Lani je Tjedan obišlo oko 10.000 posjetitelja, a ove godine ih se očekuje više od 20.000 na desetak lokacija u samom središtu Zagreba. Motiv održavanja Tjedna je povezivanje dizajnera i gospodarstvenika te popularizacije dizajna u najširoj javnosti. Priredba promovira i Zagreb kao regionalno središte kreativnih industrija, proširuje turističku ponudu i sudjeluje u pozitivnom brendiranju Zagreba.

Regija partner ove godine su nordijske države, a svaki dan posvećen je drugoj temi. Danska, Finska, Švedska i Norveška mitsko su mjesto vrhunskog dizajna već gotovo cijelo stoljeće i regija partner. Suradnja s njihovim veleposlanstvima u Republici Hrvatskoj rezultirala je ostvarenjem najveće izložbe nordijskog dizajna na ovogodišnjem #tdzg Expu i gostovanjem nekolicine vrhunskih nordijskih dizajnera i stručnjaka za dizajn na Tjednu dizajna Zagreb 2016. Nordijski dizajn bit će izložen u posebno osmišljenoj Kući nordijskog dizajna gdje će se u kuhinji, dnevnoj sobi, dječjoj sobi i vrtu nordijski dizajneri predstaviti kroz razne funkcionalne predmete, namještaj ili druge detalje za uređenje doma. Koncept Kuće nordijskog dizajna potpisuju Ana Herceg i Jelena Babić iz agencije za projektiranje i optimizaciju prodajnog mjesta, produkt dizajn i arhitekturu Brigada.

U sklopu Tjedna bit će i prodajna izložba hrvatskih dizajnera s ciljem promocije najboljeg hrvatskog dizajna kao pokretača gospodarstva. Izlagači su ove godine brojni hrvatski dizajneri inovativnih ideja i proizvoda, prepoznatih od struke, ali i tržišta.

U okviru Tjedna održat će se i 8. Konferencija Auto(r) koja će okupiti najprestižnija imena auto industrije. Najveća  je to konferencija u Europi o dizajnu automobila s mnoštvom predavanja, panela i izložbi, a sve radi  proslave kulture automobila.
 
Tijekom Noći dizajna, petak, uz promotivna događanja i koktele održat će se predavanja ili posebne prodajne akcije. Uz to, u ulici Augusta Cesarca, kod Europskog trga, biti će izložena Glamping kupola (engl. glamurous camping, glamurozno kampiranje), a koja će biti u potpunosti opremljena namještajem i uporabnim predmetima domaćih tvrtki.

U subotu će svoje kreacije u novim kolekcijama prikazati renomirani, domaći modni dizajneri - Nada Došen, Martina Herak, Manuela Lovrenčić (Fashion Disorder), Ivana Srzić Budić (Kvazimoda), Ana Kujundžić, Tara Turković (Bubu With Love) i Vedran Sardelić (Even East). Revijom će se na simboličan način obilježiti tri generacije hrvatskog modnog dizajna.

Tjedan ima i humanitarnu crtu, u kojoj mogu svi sudjelovati. U suradnji s udrugom Europa Donna, tijekom Tjedna prikupljat će se novac za kupnju aparata za intraoperativno zračenje oboljelih od raka dojke.