Turisti, bicikli i Hvar


Davno smo shvatili da turizam nije samo iznajmljivanje stanova i hotelskih soba, a što je najvažnije okrećemo se zdravom i sportsko-rekreacijskom turizmu kako bi privukli sve veći broj gostiju. A važan korak na tom putu jest i cikloturizam.

Biciklisti su gosti koji nam dolaze i u predsezonu i u postsezonu i dodatno pune proračun. No mnogo toga još moramo napraviti kako bismo privukli ove goste.

U Hrvatskoj je još slabo razvijen cikloturizam iako se ozbiljno radi na tome. Osim što nam treba još biciklističkih staza treba se pobrinuti i za mnogo dodatnih usluga. Jedna od njih je i prijevoz bicikala na otoke. Zahvaljujući sjajnoj promidžbi ljepota hrvatske obale sve više turista hrli na ljetovanje u Hrvatsku. Počeli su nas doživljavati i kao biciklistički raj, pa mnogi krenuli biciklima na more. A onda ih je dočekao hladan tuš! Proputovali smo Nizozemsku i druge zemlje Europske Unije i svuda nosili svoj bicikl i na vlak i na brod. To je vrlo jednostavno. No nigdje nismo naišli na toliko problema kao u Hrvatskoj i na Dalmatinskim otocima.

Najveći problem na koji za sada nailazimo je dopremanje bicikala na otok. Turisti koji dođu, ako dođu s biciklom plaćaju za njega jednaku kartu kao i za sebe. To je po našem mišljenju previše. Trebalo bi ih možda potaknuti, da je bicikl recimo besplatan ili da ima povoljniju cijenu. A drugi veliki problem je taj što su otoci međusobno povezani katamaranima, a na katamaran se bicikl jednostavno ne smije unijeti, ističe Jelena Gracin, vodič po otoku Hvaru i Žorž Buj, TZ Hvar apelira na Jadroliniju da im pomogne u rješavanju ovog problema. Nije dovoljno da se na trajektima ukrcaju bicikli. Treba i jedan dio katamarana organizirati, na krmi sa stalcima za bicikle da se određeni broj biciklista može ukrcati. Kad znamo da se 5 ili 10 mjesta za bicikliste može rezervirati. Bili bi zadovoljni s tim.

Zadnjih par godina počelo je sve više biciklista dolaziti na otok Hvar. Klimatski uvjeti dobri su za vožnju bicikla tijekom cijele godine, a biciklistima je na raspolaganju preko 450 kilometara uređenih cesta i puteva. Prije par mjeseci u britanskom časopisu 'Cyclist' izašla je velika reportaža, na 16 stranica, o Hvaru kao novoj biciklističkoj destinaciji. Dosta cesta je zadnjih par godina obnovljeno novim asfaltom. Tako da suza cestovne bicikle, koji su jako osjetljivi na kvalitetu asfalta, one izvrsne. Također se markiraju nove staze za mountain bike, a  postoji i mnogo starih puteva, kuda su ljudi prije s magarcima i konjima išli u polje, a koje se sad revitaliziraju, da bi se koristile kao prekrasne mountain bike staze, objašnjava Jelena Gracin. A gosti koji se bave biciklizmom su vrlo dragi gosti. To su super gosti koji znaju cijeniti kvalitetu i mora i sunca i prirode i svega toga što Hvar nudi, kaže Ante Burum, privatni iznajmljivač.

Cikloturizam bi trebao iznimno važan za zemlju koja se još uvijek može pohvaliti  netaknutom prirodom i kristalno čistim morem. Što prije shvatimo da nas cikloturizam može pozicionirati još više na listi ekološki osviještenih država sve će više novca slijevati u državnu blagajnu. A turisti će se i na biciklima zadovoljno vraćati u Hrvatsku.