Hiša Rački, spomenik kulture u Delnicama

Ovo je priča o životu u Delnicama. No ne događa se u sadašnjosti,  već u nekim davnim vremenima kada je taj grad tek nastajao, kada su se gradile prve kuće. Jedna od njih još je i danas sačuvana kao spomenik kulture. U Hiši Rački, najstarijoj kući u Delnicama bila je ekipa Dobrog jutra.

Delnička najstarija kuća već stoljećima prkosi poznatom goranskom nevremenu. U Supilovoj ulici na broju 94 nalazi se Hiša Rački, koja nosi ime po posljednjim vlasnicima, a unutar njezinih zidova skrivene su priče o životu u ovome kraju prije mnogo godina. Ova kuća izgrađena je 1752. godine. Na početku je bilo samo pola današnje kuće. Renovirana je pet puta. Prvo je bila napravljena od ilovače, kasnije je dodan gdje god koji kamen i ilovača, a još kasnije i drvo, govori Dušanka Crnković, iz udruge Prepelin'c. Na kraju je stavljena fasada i šindra, još jedan od simbola ovoga kraja.

Soba ili kako su je nazivali kabra bila je blagovaonica i spavaonica i dnevni boravak. U njoj bi se smjestilo i više od deset članova obitelji. Peć tzv. kahla ložila se sa strane kuhinje, a desetero djece često su se prepirala tko će gdje spavati. Spavalo se na podu na slamaricama, roditelji u krevetu, a bebe u zipkama. Mnogo je starina u Hiši Rački, no posebno mjesto zauzima delnička narodna nošnja stara 120 godina. Nošnja se sastoji od haljine, bluze, fertuna, ima zabonc kao jedan plašt koji su nosile žene, objašnjava gospođa Crnković, ima još maramu, ogrlicu, ukras žunče, cipele.

Na sredini sobe ispod stola nalazio se otvor koji je vodio do vrlo važnog mjesta – trapa i podruma u kojem se čuvalo razno povrće (krumpir, kupus, mrkva…). Svježe namirnice su se čuvale tamo, a one suhe u kuhinji u kojoj je bilo otvoreno ognjište.

Mnoga sačuvana kuhinjska pomagala su stara više od sto godina, jednako kao i alati iz alatnice, sljedeće prostorije u Hiši Rački. Gospođa Crnković izdvaja stol i češalj za čišćenje lana. Imali su zasađena velika polja lana kojeg su onda čistili sa tim češljevima i prerađivali, jer su imali lanaru prema Brodu na Kupi

Od kasnog proljeća do jeseni ljudi ovoga kraja boravili su na poljima u manjim barakama. U ovoj i ovakvim kućama Delničani su čekali i ispraćali hladne goranske zime. A priče o tadašnjem životu čuva najstarija hiša u Delnicama.