Izložba 'Osijek i šira okolica u osmanskom periodu' u Zagrebu

Izložba 'Osijek i šira okolica u osmanskom periodu', otvorena u utorak u zagrebačkom Arheološkom muzeju, s više od tri stotine predmeta kroz ratna zbivanja, svakodnevni život stanovnika i njihovo naslijeđe, prikazuje kako je izgledao život na tom području tijekom razdoblja koje je trajalo više od 150 godina.

Riječ je o gostujućoj izložbi Muzeja Slavonije koja je nakon matičnog muzeja bila postavljena u Gradskom muzeju Požega, a u tijeku su dogovori da se održi u još nekim domaćim i inozemnim muzejima. Mladen Radić, autor izložbe, viši kustos Muzeja Slavonije, podsjeća da je u tom muzeju formirana arheološka zbirka turskog perioda koja pokazuje kakav je bio ondašnji svakodnevni život.

Povijest Osijeka i okolice u osmanskom periodu dosad je bila uglavnom obrađena kroz arhivske dokumente i stručnu literaturu, a arheološka građa tek se sporadično izlagala. Dosad se postav radio uglavnom oko oružja i sličnog materijala, a sada donosimo neprikazan ili rijetko prikazani arheološki materijal, svakodnevne komade, keramiku, nakit, metalne uporabne predmete, novac, rekao je Radić. 

Postav je podijeljen u četiri cjeline - rani period turskog osvajanja u 15. i 16. stoljeću, svakodnevni život, vrijeme ratova za oslobođenje ugarskih i hrvatskih zemalja pod osmanskom vlašću u drugoj polovici 17. stoljeća te nasljeđe. Želimo pokazati i što je iz tog razdoblja ostalo u našoj kulturi i umjetnosti, napomenuo je Radić. Izložba je otvorena do 28. svibnja, a prati ju dvojezični katalog na 116 stranica.