Umrla pjevačica Jadranka Stojaković

Jutros je nakon duge i teške bolesti u 66. godini preminula velika umjetnica Jadranka Stojaković.

Iako slikarica s diplomom Likovne akademije u Sarajevu, Jadranka je javnosti poznatija kao glazbena umjetnica. Pjevala je, svirala gitaru, narodno glazbalo šargiju, usnu harmoniku, bas-gitaru, eksperimentirala s glazbalima. Skladala je, pisala tekstove, aranžirala glazbu. Bila je kantautorska zvijezda tadašnje jugoslavenske glazbene scene 1970-ih i 80-ih. S prirodnom lakoćom, kristalno čistim glasom, mirom sanjivošću i iznimnom toplinom pjevala je sevdalinke i kantautorski folk, no i pop i rock.

U glazbenim se krugovima govorkalo da je bila jedna od omiljenih pjevačica Josipa Broza Tita što ona sama ne može potvrditi, no Tito jest gledao nekoliko njezinih nastupa na svojim rođendanima. Još se pamte njezine izvanredne izvedbe pjesama Što te nema, Sve smo mogli mi, Muzika je svirala, Ima neka tajna veza, Vjerujem
 
Rođena je u Sarajevu 1950. Glazbenu karijeru započela je u grupi Kombo 6 izvodeći raznovrstan repertoar u predstavama sarajevskog Kamernog teatra 55. Prvi samostalan nastup ostvaruje 1968. na festivalu "Mladi pjevaju proljeću" svirajući akustičnu gitaru i usnu harmoniku. Tri godine poslije vraća se u Sarajevo i počinje samostalnu glazbenu karijeru. Usto, sklada glazbu za dječje serije Televizije Sarajevo, piše o novim grupama za novine Oslobođenje, česta je gošća Goranova proljeća na kojem uglazbljuje poeziju Ivana Gorana Kovačića i Desanke Maksimović. Godine 1981. izlazi joj prvi LP Svitanje, a sljedeće godine drugi, naslovljen Da odmoriš dušu.

Godine 1984. za 14. zimske Olimpijske igre sklada temu za sportske emisije Televizije Sarajevo i svakodnevno nastupa na dodjeli medalja. Tokijski novinar Nishiguchi koji je pratio Igre ponio je u Japan njezinu ploču Ajde, slušaj, slušaj s obradama jugoslavenskih narodnih pjesama. Ploča se svidjela njegovim prijateljima glazbenicima i dovela je na festival Akahata održan na napuštenom aerodromu u blizini Tokija. Ondje je oduševila više desetaka tisuća posjetitelja pa je na istoj priredbi pjevala i godinu poslije. Od 1988. živi i radi u Japanu stvarajući glazbu u kojoj je malo Balkana i malo Japana. Nastupa pod umjetničkim imenom Jadoranka, što je prilagodba njezina imena japanskom jeziku te počinje snimati ploče za japansko tržište.

Nakon pada na zamračenoj pozornici 2009., oboljela je od ALS-a, amiotrofične lateralne skleroze, koja joj je ugrozila glazbenu karijeru. Godine 2011. vratila se u Bosnu i Hercegovinu. Živjela je u Banjoj Luci u Caritasovu domu za starije osobe "Ivan Pavao II." gdje se njezin život i ugasio.

Donosimo vam tri govorno-glazbena dokumentarca o Jadranki Stojaković emitirana na Trećem programu Hrvatskog radija.