Dan dječaka u zagrebačkom Etnografskom muzeju

Početkom svibnja cijelim Japanom vijore vjetrokazi u obliku šarana - koinobori. To je znak da se bliži festival pod nazivom Tango-no-Sekku, odnosno Dan dječaka. Osim šaranolikih vjetrokaza, na Dan dječaka japanski se domovi ukrašavaju i replikama povijesnog ratničkog inventara kakvim su se davnih dana koristili samuraji

Dan dječaka slavi se petog dana mjeseca svibnja, a kaže se kako ovaj festival potječe iz 17. stoljeća kada se u obiteljima na dan 5. svibnja slavilo rođenje i stasanje sina koji je trebao postati nasljednikom obiteljske loze. U to vrijeme, šogunat Tokugawa započeo je s običajem isticanja obiteljskih zastava ispred kuća plemića u kojima su živjela muška djeca. Kako običaj nije dozvoljavao isticanje zastava građanskim obiteljima, one su umjesto zastava ispred kuća isticali šaranolike vjetrokaze. Šaran kao motiv vjetrokaza nije izabran slučajno. Po japanskoj tradiciji i legendama, šaran je najduhovnija, najizdržljivija i najupornija riba koja se na svojim putovanjima ne zaustavlja čak ni pred slapovima i brzacima, pa se vjeruje da utjelovljuje odlike poželjne kod muške djece, a kako bi odrasli u odlučne, snažne i izdržljive muškarce. Od 1948. godine uredbom Vlade Japana ovaj je dan preimenovan u Dan djece.

Povodom Dana dječaka u zagrebačkom Etnografskim muzejom u suradnji s Veleposlanstvom Japana, već su izloženi dragocjeni japanski predmeti, a danas od 18 sati, uz koinobori vjetrokaze i samurajski šljem, predstavljaju se običaji vezani uz taj dan. Hrvatski kendo savez održat će predavanje i demonstraciju borilačke vještine kendo, a demonstrirat će se i izrada kashiwa-mochija, tradicionalne slastice od riže i slatkog graha za Dana dječaka.
 
Na sam Dan dječaka, 5. svibnja, od 17 do 18.30 organizirana je origami radionica i kratki tečaj japanskog jezika za početnike koje zajedno organiziraju Etnografski muzej i Hrvatsko japansko društvo MAKOTO. Radi ograničenog broja mjesta potrebno je najaviti svoj dolazak na edukacija@emz.hr
                                             
Ekipa Dobrog jutra razgovarala je o Danu dječaka s Marijom Živković, višom kustosicom Etnografskog muzeja i Yuheiem Amanoom, kuharom rezidencije veleposlanika Japana, uz svesrdnu pomoć Tomislava Mikuljana iz japanskog Veleposlanstva.