Sestre Tomšić budućnost su hrvatskog rolanja

Priču o dvije nesvakidašnje sestre snimila je ekipa Dobrog jutra. Priča je to o dvije talentirane mlade sportašice.  

Zimi ranojutarnji posjetitelji zagrebačke gore, Martu i Katarinu Tomšić mogu prije škole u ranim jutarnjim satima vidjeti na treningu na snijegu. Ove izvrsne skijašice svoje su prve skijaške korake napravile već u najranijoj dobi. No kada snijega nema, bave se i rolanjem, a i u tom su sportu prave majstorice.

Marta ima 11 godin i ide u 5. razred, Katarina ima 10 godina i učenica je 3. razreda osnovne škole. Obje sestre su odlične učenice, i ono zbog čega su posebne je to što su obje odlične rolerice. Članice hrvatske reprezentacije i aktualne državne prvakinje u rolanju.

Starija sestra Marta već se može pohvaliti titulom trostruke prvakinje Hrvatske. I to je samo dio njezina uspjeha. Imam nekih 40 nagrada i najdraža od tih nagrada mi je 8. mjesto na Europskome kupu. Zašto? Zato jer sam vidjela da ja to mogu i zato jer sam vidjela da sam 8. u Europi… nisam mogla vjerovati, iskrena je Marta.

Mlađa Katarina jednostruka je prvakinja Hrvatske, ali to nije jedina njezina medalja. Do sada sam bila na 17 utrka, najdraža trka mi je bila ove godine u Velikoj Gorici kada sam bila druga. I moja prva trka mi je bila najdraža. Na prvoj trci sam bila treća.

Kao u većini sportova ozljeda ima ih i u rolanju. Katarina priznaje da se dosada već puno puta ozlijedila, a zapravo mi se taj sport jako sviđa pa ne želim odustati.

Najbrži roleri na svijetu idu oko 70 na sat na ravnome, a Marta oko 30 na sat. No strahu od brzine ovdje nema mjesta. Nakon padova, diže se, i ide dalje. I baš u tome se prepoznaju pravi roleri - unatoč svemu u rolanju će ustrajati. Katarina voli što je to sport na svježem zraku, a Marta kaže da je rolanje toliko zavoljela da se jednostavno ne može više prestati baviti njime. Sestrinska ljubomora, nadmetanje, svađe i zavist kod njih nećete vidjeti. Nema ljubomore, pomažemo si jedna drugoj ako zatreba. I navijamo jedna za drugu na trkama.

Najveća su im konkurencija rolerice iz Italije. No uzmemo li u obzir da za razliku od naših predstavnica, ostali roleri imaju adekvatne uvjete za treniranje, onda su uspjesi ovih sestara još i sjajniji. Problem je što oni imaju dobre piste, kao što su piste piana – pista za trening najmlađih, pista parabolika – pista s uzdignutim zavojima i cesta – asfaltna cesta okolo piste. Sestre Tomšić takvih staza nemaju nigdje. Ali imamo ovu i to nam jako puno znači, a sad će nam i to uništiti…

Na pitanje gdje će onda trenirati, kažu da još ne znaju, no u jedno su sigurne: od rolanja neće odustati. A za sve koji bi se htjeli poput njih ovim sportom baviti za ozbiljno, imaju poruku. Rolanje baš i nije igra, kad ti dosadi ne možeš odustati, zato jer to jednostavno zavoliš i ne možeš prestati, poručuje Marta. A Katarina dodaje: Samo neka nagovaraju roditelje da ih puste da se bave rolanjem i neka dođu na trke…

Marti i Katarini cilj je rolati jednoga dana na Svjetskom prvenstvu. A sudeći prema njihovoj dosadašnjoj upornosti, uspjesima i ljubavi prema ovome sportu, obje će taj cilj i ostvariti.