Najmlađi profesionalni boksač u Europi


Luka Pupek najmlađi je profesionalni boksač u Europi. Prvi koji će iz Hrvatske otići na svjetsko juniorsko prvenstvo. Luka još nije ni punoljetan, a njegovo je ime već ušlo u povijest hrvatskog boksa. Jedno jutro ekipu Dobrog jutra odveo na mjesta koja, kada je u Zagrebu, najčešće posjećuje.  

Luka Pupek ima 17 godina pa ne čudi da je ekipu prvo odveo do svoje škole. Ekonomske škole i gimnazije Benedikt Kotruljević, ja sam ekonomski smjer, ne idem baš svaki dan u školu. Recimo da dođem par puta mjesečno, družim se više izvan škole, nego što se družim u školi. Unatoč tomu, profesori o njemu govore samo lijepo. Ponosni smo jako na njega, uspješan je sportaš, trudimo se da uz to bude i uspješan učenik. Kao škola to im možemo omogućiti na taj način da im izlazimo u susret s rasporedima, ističe Sandra Marinić, voditeljica škole.

Vrijeme najčešće provodi na treninzima. Nema kod njega amaterizma. Taj zagrebački maturant najmlađi je profesionalni boksač u Europi. Boks je u mom životu sve, još od prije dvije godine kad je sve krenulo. On se ne može opisat, to je takav plemenit sport i kad se jednom nekom svidi, teško se odvojit od njega. U profesionalne boksačke vode uplovio je sa samo 16. Borio se protiv dvostruko starijih protivnika. I sve ih pobijedio.

Roditelji su ponosni, premda im nije baš lako gledati dijete u ringu. Ponekad nije baš ugodno, ipak je to sport gdje su moguće i ozljede. No evo na sreću do sada takvih situacija nije bilo, nadamo se da će tako i ostati, iskreno kaže Lukin otac Mario.

Lukin potencijal odmah je prepoznao i njegov trener Vlado Božić. Luka je imao iskustva iz kick boxa, nešto sitno iz nekih mečeva MMM, ali prvi pravi rad je počeo sa mnom. Najviše mi se dopadalo što je nije samozatajan, a nije ni hvalisavac i to je najbitnije, jer tko puno priča malo radi, ističe trener Božić. Luka je jako miran, staložen uvijek se svi čude da se bavi boksom, jer zaista je stvarno miran, staložen, nikad nije nervozan… Čak je i kao dijete bio miran tako da smo mislili da bi ako se bavi sportom prije to bio tenis ili neki mirniji sport nego boks. Ali evo on je tako odlučio, mi smo to iz poštivali, dali mu svu podršku, tako da na kraju krajeva došli su i neki rezultati, dodaje otac Mario.

Do sada je Luka imao šest profesionalnih borbi, sve pobjede. Dobio je i  ponudu za WBC svjetsku juniorsku titulu. U Hrvatskoj do sada mislim još nitko nije boksao za svjetsku juniorsku titulu i da sam ja prvi. San je sigurno svakom boksaču osvojit svjetsku juniorsku titulu, prije svjetske to je najveće postignuće koje se može osvojiti.

Želje, ciljevi, talent,… sve bi to palo u vodu da nema discipline. Trenira dva puta dnevno svaki dan, a subotom i trči. Takav život traži puno odricanja: ide se spavati u 21, 22 najkasnije, rano buđenje, nema puno izlazaka tj nema ih uopće… No ako ovako nastavi i zdravlje ga posluži može doći do kraja, uvjeren je trener Božić. A doći do kraja u ovom slučaju znači doći do titule svjetskog prvaka. No do nje ga dijeli još nekoliko godina ustrajnog rada.

Sada se fokusirao na svjetsko juniorsko prvenstvo. Tako bi Hrvatska potkraj godine mogla imati svojeg prvog juniorskog svjetskog prvaka u boksu. Luka, sretno!