Svjetski dan ptica selica

Od 2006. svakoga drugog vikenda u svibnju obilježava se Svjetski dan ptica selica (World Migratory Bird Day).

Taj se dan obilježava radi podizanja svijesti šire javnosti o potrebi zaštite ptica selica i njihovih staništa. Inicijativa za obilježavanje toga dana pokrenuta je pod pokroviteljstvom međunarodnog Sporazuma o zaštiti afričko-euroazijskih migratornih ptica močvarica i Konvencije o zaštiti migratornih vrsta divljih životinja. Ovogodišnja tema Svjetskog dana ptica selica je  '…I kada će nebo zašutjeti? Zaustavimo ilegalno ubijanje, i trgovinu ptica selica'.  

U emisiji Dobro jutro, Hrvatska gostovao je Tomislav Hudina, magistar eksperimentalne biologije, stručni suradnik za zaštitu prirode u Udruzi BIOM koja se između ostalog bavi i zaštitom ptica i njihovih staništa. Govorio je o problemima ilegalnog ubijanja i trgovine pticama selicama u Hrvatskoj. Istakao je da u grupi mediteranskih zemalja i onih koje ih kružuju, njih 27, Hrvatska na 10. mjestu po ugroženosti ptica selica. U Hrvatskoj najviše ilegalno love divlje patke, guske i prepelice, ali i male ptice pjevice koje većinom love strani krivolovci.

Udruga BIOM, osnovana 2016., dobrovoljna je, nevladina organizacija koja se bavi zaštitom prirode, njenom promidžbom i popularizacijom. Ciljevi Udruge su podizanja svijesti javnosti o bioraznolikosti, ugroženosti vrsta i staništa, održivom razvoju i zaštiti okoliša, zaštite prirode i okoliša, zaštite divljih ptica i njihovih staništa, djelovanja na području znanstvenog i stručnog istraživanja flore, faune i staništa.