U prirodi možemo naći sve što nam treba

Ines Vlahović nagrađivana je produkt dizajnerica. Njezini radovi priča su za sebe, priča iza koje stoji odgovornost prema prirodi i okolišu. Svojim dizajnom ova kreativka pokazuje kako u prirodi možemo naći sve što nam treba, dok mnogi od nas odlaze u dućane nepromišljeno trošiti novac.

Jastuk od morske trave, pamučna multipraktična marama, te platnena vjetrenjača koja proizvodi struju najviše su zaintrigirali ekipu Dobrog jutra.

Voli putovati poput nomada. Ne volim luksuzna putovanja, volim situacije u kojima se trebam snaći, avanture, situacije koje iz nas izvlače kreativnost i snalažljivost. Želim reći da sve što nam treba možemo naći u prirodi. Životni je to moto Ines Vlahović, kreativke, diplomirane produkt dizajnerice. Ines putuje od djetinjstva. Često je znala uživati u modroj i zelenoj boji odlazeći s ruksakom na leđima prema moru ili planinama.

Tako iza svakog rada ove Splićanke sa zagrebačkom adresom stoji neka priča. Recimo, jastuk za sjedenje T-seat  nastao je na plažama rodnoga grada. Morska trava pronašla je novi smisao, jer jastuk je punjen upravo njome. To je kvalitetan materijal sam po sebi, ima izvrsna toplinska i zvučna izolacijska svojstva, a koristili su je i naši stari u prošlosti, oni su to iz iskustva znali, tako da sam tu ideju primijenila u svome radu.  Koristi uglavnom prirodne materijale od kojih se trudi napraviti korisnu stvar koja će poboljšati život, unijeti nešto novo ili inspirirati i potaknuti na drukčije životne stilove.

I dok se prisjećate mirisa mora i borova, zvuka udaranja valova u stijene, Ines je ekipi Dobrog jutra pokazala svoj Roll&tie - proizvod koji je napravila od čistog pamuka. Inspiriran je japanskom maramom furoshiki, gdje se s čvorovima od jednog materijala kvadratnog oblika rade razno razni uporabni predmeti od tekstila. Može bit marama, majica, haljina, može biti navlaka za jastuk, stolnjak, torba, omot također... Na ideju sam došla tako što sam htjela napraviti omot za poklone u vrijeme Božića koji se može poslije koristiti, ali na kraju iz toga je proizašao proizvod koji nije omot nego je u biti haljina, torba, ovisno o tome kako ćemo to upotrijebiti.

Mašta može svašta - dokazuje još jedan multifunkcionalan rad, nastao u vrijeme studija, kada je Ines izgradila stil koji ima danas – prenosiva vjetrenjača Wing. Tim se radom najviše ponosi. Vjetrenjača je napravljena s ciljem da se može nositi sa sobom i da proizvede struju gdje god treba. Otvara se na principu kišobrana, krila su napravljena od platna tako da se mogu sklopiti. Inspirirana je grčkim vjetrenjačama i jedrima na brodovima.

Vjetrenjača Wing lijepo se snašla na mnogim izložbama i natječajima. Obišla je Dansku, Koreju i čak daleku Australiju. Na izložbi Index design to improve life, rad je prošao među prvih 20 na svijetu u zadanoj temi. Zato Ines i dalje putuje. Ponekad u mašti, ponekad u stvarnosti, a poslije nastaju uspješni dizajnerski proizvodi. 

Mladim dizajnerima poručuje da ne odustaju i da stoje iza svojih ideja, i da će ih kad tad se realizirat. Od ideje do realizacije katkad je dug put. No isplati se, i zato prepustite se mašti!