Najveća europska obitelj ima 18 djece

U današnje vrijeme obitelji s mnogo djece su rijetkost, no još uvijek postoje. Španjolska obitelj Postigo Pich prošle je godine proglašena najvećom europskom obitelji. Posjetili su nedavno Hrvatsku i dok je glava obitelji Jose Postigo držao predavanja o roditeljstvu, ekipa Dobrog jutra uhvatila je priliku i za to vrijeme porazgovarala s njegovom suprugom Rosom Pich, ponosnom majkom 18-ero djece.

Carmineta, Javi, Montsita, Perico, Juampi, Cuqui, Magui, Tere, Rosita, Gaby, Ani, Álvaro, Pepe, Pepa, Pablo, Tomás, Lolita i Rafael su Rosinih 18.  Imati toliko djece za nju je bila velika želja i jedina mogućnost. Ova Španjolka, koja radi kao organizatorica događanja, ima bogato iskustvo roditeljstva o čemu je napisala i knjigu,  jer, kaže, a treba joj vjerovati,  zanimljivosti i izazova u njezinu životu ne manjka. Imamo veliku obitelj, ali znam snove svakog člana. Volim razgovarati sa svakim posebno, jer svako dijete je osoba za sebe.

U obitelji, kaže Rosa, vlada organizirani kaos. Teško je jer je mnogo ljudi. Moja suprug i ja volimo red, kao i djeca. Vlada lagani kaos, ali u nekim trenucima kod kuće je ipak mir. Sjedimo za jednim dvometarskim stolom i to je najbolji trenutak za okupljanje. Roditelji tada prepričavaju dogodovštine s posla, a djeca o onima u vrtiću, školi, fakultetu… Tada je najljepše, iskreno kaže Rosa. U tim su trenucima zajedno, bez mobitela, bez televizije, samo obitelj na okupu objeduje.

Troše mnogo hrane. Mjesečno preko interneta kupuju 200 l mlijeka, 25 kg krumpira, 1300 keksa i 96 rola toaletnog papira i još puno toga, ali to su samo osnovne potrepštine. Žive u stanu, a da bi sve imalo svoje mjesto za spavanje imaju krevete na 3 kata, ukupno 4 ležaja. Da umrete od smijeha!

Žena sam, trebam vrijeme i za sebe, ističe Rosa, pa tako ponedjeljkom u podne na brzinu pojede sendvič i ode na tenis koji obožava igrati. Ljudi misle da će biti sretni ako otputuju daleko ili dobiju puno novca… Nije tako! Sreću treba tražiti u svakom danu.
 
Iako Rosu život nije mazio, jer je pokopala čak troje djece zbog urođenih srčanih mana. Ipak će reći da je sretna. A za njezinu je sreću potrebno  mnogo, no to mnogo nije materijalno, to je živo, opipljivo i vrijedno -  to su njezina djeca.