Prodaje se najveći dijamant na svijetu

Najveći dijamant na svijetu, procijenjen na više od 70 milijuna dolara, bit će ponuđen na prodaju 29. lipnja u Londonu, objavila je u srijedu dražbovna kuća Sotheby's.

Taj neobrađeni kamen, nazvan 'Lesedi La Rona' otkrila je prije 9 mjeseci u Bocvani tvrtka Lucara koja se bavi iskopavanjima. To je dijamant od 1109 karata, najveći na svijetu otkriven u više od 100 godina, rekao je u srijedu u New Yorku predsjednik međunarodnog odjela za nakit aukcijske kuće Sotheby's David Bennett. Dodao je da će prvi puta neobrađeni dijamant takve veličine biti ponuđen na aukcijskoj prodaji.

Dijamant će biti izložen u New Yorku do nedjelje i zatim kreće u Europu preko Anversa, a od 18. do 28. lipnja će biti izložen u Londonu. Povijesni rekord najvećeg dijamanta na svijetu i dalje drži legendarni 'Cullinan' od 3016,75 karata, otkriven 1905. u Južnoj Africi, koji je pretvoren u 9 dijamanata zbirke dragulja britanske krune. Kada bude kupljen, kamen se može razrezati kako bi poslužio za izradu nakita, ili ostavljen u komadu za privatnu kolekciju.

Istog dana kada je pronađen 'Lesedi La Rona' u Bocvani je pronađen jedan drugi kamen od 830 karata, treći najveći dijamant na svijetu, rekao je glavni direktor Lucare William Lamb.