Petra Tomić bit će prva šibenska automehatroničarka

Francuskim ključem barata bolje nego sa šminkom. Automobili su njena strast od malih nogu stoga je upisala Industrijsko-obrtničku školu. Upoznajte Petru Tomić, buduću automehatroničarku. Prvu šibensku.

U garažu se 'uvalila' još kao dijete. Pod haubu je prvi put zavirila s 10 godina. S četiri više šokirala obitelj. I Drniš. I upisala školu za automehatroničare. Moji su se prije bavili prijevozom, imali smo svoje kamione i kad bi se neki popravljao bio ja bi uvijek bila tu negdje, kaže Petra Tomić.

Danas je 'blažena' među muškima. U razredu ravnopravan. Ali bilo je 'prijekih' pogleda. No bilo pa prošlo. Drnišanka je zbunila i djelatnike škole svojom e-prijavom. Petra ili ipak Petar – do samog upisa nisu bili sigurni. No, ipak nije bila pogreška. Dosad nikad nismo imali djevojku u tom zanimanju. Imamo nešto djevojaka, ali uglavnom u tehničkim crtačima, ističe Jadranka Novaković, pedagoginja Industrijsko-obrtničke škole.

A izlizala je Petra potplate dok nije našla radionicu u kojoj je bila dobrodošla. Svojim radom već je 'kupila' mušterije. Kažu da kad otvorim svoju radionicu da će svi kod mene dolaziti. I mentor Petar Šarić, vlasnik autoservisa ima samo riječi hvale za Petru. Korak s kolegama drži. Za njezin izbor zanimanja – diže palac gore. Snaga joj je malo nedostaje, ali to dođe vremenom. Ostalo odlično radi i dosta je znatiželjna što je jako bitno i brzo sve svladava. Petra bolje barata francuskim ključem nego šminkom. Pa ipak žensku stranu ne zapostavlja. Voli obući visoke potpetice, našminkat se malo, srediti.

Za oko je Petra 'zapela' i njemačkim profesorima, koji su Šibenčanima došli u goste. Hvale se: i u njihovoj školi sjedi jedna buduća automehatroničarka. Kako i mi  imamo jednu ljubiteljicu automobila, voljeli bismo 'spojiti' te djevojke. Da uče jedna od druge, kaže Carste Huthev, Berufskolleg Bochum.

Nije više ni automehanika što je bila. Crni nokti i zamrljane ruke prošlo su svršeno vrijeme. Današnja automehanika je dosta precizna, fina. Koriste se računala i tu nema više onih podjela muških ženskih zanimanja. Dijagnozu možete napraviti i bez radnog odijela, ističe Marin Dodig, profesor u Industrijsko-obrtničkoj školi.

Zagrizla je Petra – dijelove motora već ima u malom prstu. Još draže joj je što je uspjela razbiti muške predrasude.