Kamo na vikend – Zagreb po zelenoj okolici

HRT u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom (HTZ) predlaže kamo da povedete obitelj u obilazak ljepota Hrvatske.

Ovog puta ekipa Dobrog jutra vodi vas u obilazak zagrebačke zelene okolice.

Kad vas veselo dočekaju već s vrata, naravno da će dojam biti za deset, iako je prekrasna 200 godina stara drvena kurija Modić- Bedeković, reprezentativni primjer tipične turopoljske arhitekture. Adresa je Donja Lomnica 28 i prva je stanica u điru po Zagrebačkoj županiji.

Na popisu mjesta koje ćete željeti ponovo posjetiti su i vinogradarski amfiteatri Plešivice. Ovdašnja vinska cesta jedna je od čuvenijih, ima čak 40-ak vinara, koje naravno, nećete moći obići u jednom danu, ali u dva-tri podruma ćete sigurno stići zaviriti.  Pogotovo ako unajmite električne bicikle, vinske degustacije postaju i polusport. Kao i ekipi iz oldtimer kluba Samobor koje smo ulovili u pregledu terena za njihov međunarodni susret 15. svibnja.

Srk pjenušca u jednoj vinariji pa opet na dvokotačne pile do druge. Uživancija je gledati redove i redove vinograda, iako ovima koji ih drže u redu, sigurno i nije. Stoga se ovdje jako dobro jede, ako se misli jako dobro delati. Za početak – copanjek – nekadašnji sirotinjski slani kolač, a danas delicija. U nadjev ide svježi sir i bilo što od zelenjave koja se nađe oko kuće. Specifično tijesto radi se od vrhnja i svinjske masti.

Nakon copanjeka, na red su došli sir z vrhnjem, delikatese iz pušnice i pečena raca z mlincima. Ne znaš što bi prije, pa grabiš na tanjur sve odjednom. Ovako siti trebali bi hodati do Svete Nedjelje, točnije do jezera Rakitje, gdje se nalazi jedini kamp na području Zagrebačke županije. U Camp Zagreb većinom dolaze stranci, opremljen je dječjim igralištem, stijenama, gosti mogu u školu jahanja, vožnju biciklom ili kanuom ili se jednostavno odmarati.

Svima treba preporučiti da posjete i obližnji Zaprešić i prekrasni barokni dvorac Lužnica. U nekadašnjem samostanu časnih sestara, danas je jedno krilo preuređeno u hostel za mlade. Časne se i dalje brinu o svemu, a najviše se vesele izletnicima koji napune cijelu obalu jezera tijekom vikenda. Za one kojima je potreban još kakav sadržaj, nude i zanimljive radionice: tečaj heklanja, glagoljice, kaligrafije, ukrasnog pisanja.

No ako želite na ubrzani tečaj golfa trebate se uputili tek par minuta dalje u Nove dvore gdje se nalazi prekrasan golf teren koji oduševljava i profesionalce i totalne laike. Završiti izlet na zaprešićkim golf terenima pun je pogodak.