Najbolji sviraču dijatonskih harmonika na okupu u Roču

Najbolje svirače dijatonskih harmonika možete čuti u Roču, ondje se ovoga vikenda održava 23. međunarodni susret svirača na dijatonskim harmonika.

Na brežuljku podno Ćićarije, uz cestu koja od Rijeke vodi prema Buzetu i Kopru - smjestio se Roč. Utemeljen kao Ilirsko naselje u srednjem vijeku prerasta u utvrđeni kaštel sa ograđen zidinama i kulama. Pisani ga izvori prvi put spominju 1064. kao Ruz. Tijekom 15. i 16. stoljeća Roč je središte hrvatske pismenosti i glagoljaštva u kojem djeluju glagoljaši Šimun Greblo i Jurij Žakan.

Glazbena tradicija Roča usko je vezana uz harmoniku Trieštinu – kako u Istri nazivaju dijatonsku harmoniku.

Svirači koji njeguju tradiciju sviranja ove male harmonike na botuniće u Roču se sastaju svake druge nedjelje u svibnju. Tada Roču u pohode stiže 60-tak harmonikaša iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Austrije. Roč je naime već desetljećima domaćin međunarodnog susreta svirača dijatonskih harmonika pod nazivom 'Z armoniku v Roč'.

Ročani drže do tradicije. Pa nisu dopustili ni da utihnu zvukovi dijatonske harmonike. Već su je izvukli iz zaborava i sačuvali za budućnost.