Karamarko brani hrvatske boje - kako li će skuhati?

Tomislav Karamarko ovih dana odlazi na prestižno natjecanje u Budimpeštu. Kao šef kuhinje zadarskog hotela branit će hrvatske boje među predstavnicima još dvadeset zemalja.

Od 17. godine vrti se po kuhinji, među loncima, noževima i raznim namirnicama. Za prestižno kuharsko natjecanje u Mađarskoj morao se držati strogo propisanog jelovnika - zadatak je zadiviti ocjenjivački sud pripremom kečige i srnetine.

Mesno jelo je znači but od srne pripremljen na dva načina, s isto tako malo povrća - creme brulee od šparoga - sad je nekako vrime šparoga - i confit od rajčice, objašnjava nam Tomislav Karamarko.

Kuhanje je umjetnost, a na velikim natjecanjima strogi suci vode računa o svakom detalju. Sve je bitno. Stvarno se sve gleda, svaki detalj, boje, okus naravno najviše, a onda dalje i sve drugo, kaže.

Bez potpore ostalih kolega iz kuhinje teško je biti najbolji. A dok se ima od koga učiti, nema straha za hrvatsku gastronomiju. S Tomislavom u Budimpeštu ide njegov pomoćnik Klaudio Mrkić.

Tomislavov rad odavno su prepoznali i ocjenjivači Hrvatskog kuharskog saveza. Tomislava smo uvijek dobro ocjenjivali, na svim natjecanjima do sada je bio izvanredan. Da nije bio takav, ne bi ni dospio na ovo prestižno natjecanje u Budimpešti, izjavio je Branko Žufika. Njemu i njegovu pomoćniku možemo samo poželjeti sreću.