Upozorenje znanstvenika: Prekasno odlazimo u krevet i premalo spavamo

U svijetu vlada 'globalna kriza sna' i unatoč biološkom satu, prekasno se odlazi u krevet i premalo spava, ustvrdili su znanstvenici analizirajući dobivene podatke.

Podaci su prikupljeni uz pomoć aplikacije koju je 2014. osmislio tim sa Sveučilišta u Michiganu kako bi pomogao ljudima da prevladaju jetlag. Korisnici su mogli izabrati žele li podijeliti podatke o svojim navikama spavanja. Tako je utvrđeno, piše BBC, da si najmanje sna priušte muškarci u srednjim godinama. Žene općenito spavaju 30-ak minuta više od muškaraca, pogotovo one od 30 do 60 godina.

Društvo nas danas tjera da ostanemo budni što dulje, moramo ustati rano, a tako se žrtvuje san. Naš tjelesni sat programiran je da činimo neke stvari, mi to ne činimo jer na nas utječu socijalni elementi, kazao je Akhilesh Reddy sa Sveučilišta u Cambridgeu. Nećemo znati dugoročne posljedice toga još godinama.

Nizozemci spavaju prosječno osam sati i 12 minuta, gotovo sat više nego ljudi u Singapuru i Japanu koji spavaju prosječno sedam sati i 24 minute. U Velikoj Britaniji spava se prosječno malo manje od osam sati i malo manje nego u Francuskoj. Na duljinu spavanja najviše utječe vrijeme odlaska u krevet, a utvrđen je i snažan utjecaj dobi.

Tako mladi u različito vrijeme odlaze na spavanje i bude se, dok se kod starijih to vrijeme sve više približava. Istraživanje je pokazalo da se kod radnika koji rade u smjenama, pa tako i noću, javljaju mnogobrojni zdravstveni problemi.