Opatijska pizza osvojila svjetski žiri

Mnogi hvale našu kuhinju, no iznenađujuće veliki broj kulinarskih šefova koji posjećuju Hrvatsku i zanimljivo je, hvale naše pizze. Nedavno je jedna domaća pizza ostavila snažan dojam na žiri jednog talijanskog natjecanja u spravljanju pizza. Riječka ekipa Dobrog jutra provjerila je koja.

Na smotri u Parmi opatijska pizza s tartufima 'Bijeli osmijeh' u osvojila je žiri, a njezin kreator Riječanin Saša Matijašević odličnim plasmanom na 70. mjesto u konkurenciji 600 natjecatelja iz 40-tak zemalja svijeta i više je nego zadovoljan.

Natjecalo se u 13 kategorija, a naš Saša je svoj zavidni rezultat postigao u najtežoj kategoriji'Pizza Classica' u kojoj se boduju izgled, okus, ali i prezentacija spravljene pizze. Sašina pizza 'Bijeli osmijeh' ili 'Sorisso Bianco' bila je posebna već u pripremi tijesta jer je koristio nadaleko poznato istarsko hladno prešano maslinovo ulje. Na sirnu podlogu stavio je Saša crne šibenske masline, cherry rajčice, kozji sir s bijelim tartufima te za kraj listiće crnog tartufa i zavijutke istarskog pršuta.

Otkrio je za gledatelje tajnu dobre pizze: čarobne ruke, želja, volja te hladna voda, dobar kvasac, sir, malo pelata, malo vrhnja, malo maslinovog ulja i peći 15 minuta na 250°C odnosno na što većoj temperaturi. Ostavite je da se ohladi 10-tak minuta da kuhinja zamiriše po dobrom origanu i poslužite.
U slast!