Predstavljen novi album Petrita Çekua

Gitarist Petrit Çeku predstavio je u Zagrebu novi album. Riječ je o Bachovim Suitama za violončelo koje je za gitaru priredio maestro Valter Dešpalj.

Međunarodne pohvale za album već je dobio. Kako Bach i ostali glazbeni velikani zvuče na gitari Petrita Çekua, možete provjeriti i uživo večeras u 20 sati u Hrvatskom glazbenom zavodu.
 
Petrit svira gitaru otkad zna za sebe, kaže. Gitara mu je bila jedina igračka i problem je bio odvojiti se od nje. Radilo se o improvizaciji, o spontanom sviranju, nisam sjeo i vježbao nego sam samo svirao sve što sam čuo pokušavao sam imitirati ono što sam čuo na televiziji, u prirodi… Imao sam svakakve igre s instrumentom, pokušao sam imitirati ljudski govor, pticu…

Već s 14 godina znao je da će biti profesionalni gitarist. Glazbeno školovanje počeo je u rodnom Prizrenu. Diplomirao je na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u klasi profesora Darka Petrinjaka. Danas je jedan od najboljih, ako ne i najbolji, gitarist svoje generacije. Ovaj album njegov je najveći i najzahtjevniji projekt. Kaže da je za njega iscrpio sve što može i zna, a na kraju je shvatio da se sreća koju toliko tražimo nalazi upravo u tom teškom poslu, ali u nečemu u čemu si dobar i u čemu se može postići nešto.

Glazbeni kritičari nazivaju ga draguljem koji je sve izbrušeniji i sve sjajniji. Samo riječi hvala za njega imaju i Branimir Pofuk i Zlatko Madžar. Uz veliki trud i rad, Petrit otkriva što još obogaćuje glazbenog virtuoza. Mislim da se treba osobno obogatiti, pročitati što više dobrih knjiga, živjeti život i gledati dobre filmove… Jedino tako se može popraviti kvaliteta izvedbe.

Jedno je sigurno – kada slušate kako svira, odlazite u neki drugi svijet.