Murva će opet rasti Varaždinom

Davnih godina, kad je Varaždin bio sastavnim djelom Austrougarske monarhije, poduzetna carica Marica Terezija donijela je edikt prema kojem je osnovana predionica svile. U tu svrhu posađeno je šest tisuća mladica bijele murve, jedine hrane dudovu svilcu. Davno ugašenu tradiciju, nastoji obnoviti Udruga 'Dudov svilac'.

Na jednom od najzelenijih varaždinskih trgova, rastu dva stabla duda. Raskošne krošnje u sezoni rađaju slasne plodove. Nekoć je Varaždin bio prepun dudovih stabala, danas su prava rijetkost. Par nas entuzijasta, zaljubljenika u svilu, htjeli smo osnovati udrugu koja će se baviti proučavanjem svile. Marija Terezija imala ideju je da u Varaždinu napravi predionicu svile, što je i bilo ostvareno davnih godina. Mi ju sad želimo obnoviti. A da bi predionica radila, potrebna je murva i potreban je dudov svilac, objašnjava Janja Blažona, predsjednica Udruge 'Dudov svilac' Varaždin.

Kako je lišće bijelog duda preduvjet svake priče o proizvodnji svile, udruga je na Matoševom trgu posadila dva mlada stabla. Mali Hugo savjesno je zasadio stabalce. U sadnji je pomogao i desetogodišnji Josip, koji 4 i pol godine boluje od dijabetesa. Dobro je upućen u ljekovita svojstva drveta. Uz uobičajeni pekmez i rakiju, članice udruge priredile su i kolače, kruh, pogačice i čaj od duda ili njegovog lišća. Zahvaljujući srednjim školama Arboretum Opeka te Strukovnoj, sve su tajne ovog drva predstavljene u 'Murvinoj svaštarici'. Kod nas se uglavnom koriste samo plodovi, ali i lišće i kora su iskoristivi. Dud ili murva široke je krošnje, brzo raste i do 18 m visine.

Likovna je kolonija, uz degustaciju proizvoda, popratila sadnju dudovih stabala. Došli su susjedi koji se nadaju da će murve uskoro narasti toliko da će oplemenjivati njihov svakodnevni život. Želimo ih njegovati tako da rastu prema dolje, da ih djeca mogu brati i jesti, kao što smo ih mi nekada jeli, ističe gospođa Blažona.

Stari su Kinezi smatrali murvu svetim drvom. Naiđete li na murvu, bez obzira na svilce, uživajte u njezinim svježim plodovima, koji su prava blagodat za organizam.