U New Yorku organizirali veliki besplatni obrok od ostataka hrane

Veliki besplatni obrok na bazi ostataka hrane organizirao je u utorak usred Manhattana u New Yorku skup udruga u želji da upozori Amerikance i prehrambenu industriju na rasipnost.

Oko 5000 obroka ponuđenih prolaznicima na Union Squareu pripremljeno je u potpunosti na bazi ostataka skupljenih s različitih punktova ugostiteljstva i prehrane na istočnoj obali SAD-a, s patlidžanima, mrkvama, jabukama pa čak i ribom.

Događaj se odvijao uz pratnju glazbe, kulinarskih demonstracija i degustacija, a zamišljen je kao 'proslava već postojećih rješenja' kojima se želi zaustaviti rasipanje hrane, objasnio je organizator Tristram Stuart, osnivač kolektiva 'Feedback' koji je od 2009. organizirao slična događanja u tridesetak gradova i 26 zemalja.

Skupina želi stimulirati uvođenje pravednijeg i transparentnijeg sustava proizvodnje posebno glede količine otpada koji proizvedu divovi prehrambene industrije ili isteka roka uporabe proizvoda kupljenih u trgovini.

Devedeset posto Amerikanaca baca hranu zbog datuma obilježenog na proizvodima, a većina tih datuma nije u striktnoj vezi sa sanitarnom sigurnosti, kazao je Tristram Stuart. Svaka država ima vlastiti sustav etiketiranja, pa bi se prehrambena industrija trebala dogovoriti oko stvaranja zajedničkog jezika, dodao je.