Varaždinski sajam automobila baš kao zagrebačka špica

Na varaždinski sajam automobila ne dolazi se samo radi kupnje ili prodaje. Na ovome, po mnogo čemu zanimljivom i nimalo dosadnome mjestu Varaždinci se drže one – važno je vidjeti i biti viđen.

U moru automobila nije se lako snaći. Ponuda je raznolika i baš kad vam se nešto prilijepi za oko, vidite nešto bolje. Na prvom se sajmu prodavalo desetak automobila, danas svake nedjelje tristotinjak, pa neke procjene idu do 15-tak tisuća vozila godišnje prođe ovim sajmom.

Prijašnjih su godina slični sajmovi nicali poput gljiva, pa nestajali. Varaždinski traje gotovo tri desetljeća. Bili smo među prvima poslije zagrebačkog sajma automobila, tako da se stvorila tradicija, ističe Josip Vugrinec, predsjednik HAK Varteks, Varaždin. Automobila ima odasvud, iz Virovitice, Rijeke, Zagreba. Ali, ima više tzv. šetača od kupaca, žele se ponuđači. Nema narod 'para', kažu. Mnogo žena ima vozačku dozvolu, no među prodavačima su prava rijetkost.

Uz automobile, ovdje se prodaje još koješta. Šetnja sajmom za mnoge je nedjeljni prijepodnevni ritual, provjere cijene, nađu se s prijateljima čak i onima koje nisu vidjeli godinama. Na sajmu su svi dobro upućeni u prodaju i preprodaju pa svaki savjet zlata vrijedi. Kod nabavke automobila treba paziti da je vlasnik provjeren, da nije dirana kilometraža, da nema muljaže, ističe Josip Vuk. I tako s noge na nogu, vrijeme prolazi u različitim temama.

I sad o varaždinskom autosajmu manje-više sve znate. Traje do podneva, pa onda sve ispočetka sljedeće nedjelje.