Što znate o glutenu?

U 'Tjednu svjesnosti o celijakiji' ekipa 'Dobrog jutra' provjerila je što o glutenu znaju građani, a što o njemu kažu stručnjaci.

Ljudima s celijakijom gluten je zabranjen, ali mnogi se u posljednje vrijeme pitaju trebaju li ga bez obzira na nepostojanje bolesti izbaciti iz prehrane? Radi li se o uljezu, što je uopće gluten, gdje se nalazi i što kažu stručnjaci?

Prirodno se nalazi u ječmu, raži i pšenici pa tako i proizvodima od tih žitarica. Zob se smatra rizičnom zbog uzgoja i prerade zajedno sa glutenskim žitaricama, ali i zbog sastojka avenina koji je vrlo sličan glutenu. No, može biti i tamo gdje ga ne bismo očekivali - u nekim čokoladama, sladoledima, začinima, raznim namazima, suhomesnatim proizvodima, grickalicama, tabletama, pa čak i pastama za zube i ruževima za usne. Sveprisutan je kao i priča o njegovoj štetnosti.

Najbolje je, ipak, o glutenu se posavjetovati sa stručnjacima. Opširan upitnik dat će odgovor treba li vam uopće testiranje. Govorim o imunološkom testu intolerancije na hranu gdje gledamo koncentracije imonuglobulina G specifičnog na gluten i kod takivh osoba kad se gluten izbaci iz prehrane vidimo poboljšanje njihovih simptoma, ističe prim. mr. sc. Berislava Resanović, voditeljica Centra za preventinu medicinu Andrija Štampar.

Ukoliko nemate nikakve simptome, niti se testom dokaže da ste alergični, intolerantni na gluten ili da imate celijakiju - stručnjaci tvrde gluten je aposolutno siguran za vaše zdravlje.

A zdrava prehrana uključuje raznolike namirnice, ne samo gluten, to treba imati na umu, kao i zahvalnost ako niste u skupini onih koji se cijeli život nose s ograničenjima koja nosi bolest celijakija.