Cvjetno proljeće u Rijeci

Cvjetno proljeće na mostu kod Konta u Rijeci, od 11. do 15. svibnja održava se deseti put, a svake je godine sve bogatije te je preraslo lokalne okvire. Okupilo se tridesetak proizvođača iz cijele Hrvatske.

Posjetiteljima nude cvijeće, ljekovito i ukrasno bilje, raznolike vaze i ukrase te proizvode vezane za hortikulturu. Očekuje nas pet dana istinskog festivala za sva čula, od 9 do 19 sati i 30 minuta, koji, nadamo se, neće pokvariti kiša. Na predavanjima se mogu čuti savjeti o uređenju vrtova i ostalih prostora, a Cvjetno proljeće obuhvaća i pjesnički dio manifestacije, na temu proljeća i ekologije, koji vodi riječka pjesnikinja Ljubica Kolarić Dumić. Na svečanom otvorenju ispred Konta nastupali su dječji zborovi Zaro iz Pule, Tratinčice iz Rijeke te solisti kreativno-edukativnog centra Glazbeni vrtuljak iz Rijeke.

Kao i svake godine, na Cvjetnom proljeću učenici i profesori Graditeljske škole za industriju i obrt Rijeka, budući cvjećari, predstavit će se široj publici te se družiti s cvjetnim dizajnerima. Posjetitelji mogu kupiti dekoracije za vrt i dom, unikatne dekorativne i uporabne predmete od prirodnih materijala, prigodnu literaturu, a imat će i priliku saznati sve što ih zanima o uzgoju cvijeća, uvjetima i terminima presađivanja, prehrani, njezi i drugim specifičnostima. "Došli su nam naši vjerni izlagači iz cijele Hrvatske, vlastiti proizvođači cvijeća od Istre do središnje Hrvatske, od Pazina, Motovuna, Ludbrega, Splita. Nudi se razno balkonsko bilje, povrće, začinsko bilje, trajnice, osim toga imamo raznovrstan bogati edukacijski program", rekla je Christine Cianci, organizatorica Cvjetnog proljeća iz obrta Chrissart.