Prvi penjači na vrhu Mount Everesta nakon tri godine

Dvojica Britanaca i Meksikanac postali su u četvrtak prvi penjači koji su se popeli na Mount Everest s nepalske strane nakon što su u nesrećama 2014. i 2015. poginuli deseci alpinista što je natjeralo lokalne vlasti da zabrane uspone na najviši vrh svijeta.

Strani alpinisti popeli su se na 8,850 metara visok vrh u Himalaji, rekao je čelnik Nepalske planinarske udruge (NMA) Ang Tshering Sherpa. Oni su došli do vrha zajedno s trojicom šerpa, rekao je Tshering za Reuters nakon što je kontaktirao tim na vrhu svijeta. Svi penjači već se nalaze na putu prema dolje, rekao je jedan lokalni organizator planinarskih ekspedicija.

Deveteročlani tim šerpa popeo se u srijedu do vrha nakon što je postavio užad na posljednjoj dionici uspona, čime je, zahvaljujući povoljnim vremenskim prilikama, otvorena ovogodišnja sezona penjanja na Mount Everest. Stotinjak alpinista priprema se za uspon u sljedećih nekoliko dana od ukupno 289 penjača koji su dobili dozvole za uspon na Everest.

U ledenoj lavini 2014. poginulo je 16 šerpa, što je bila do tada najveća nesreća na Mount Everestu, koju je nadmašila samo katastrofa koja se dogodila 2015. kad je snažan potres koji je pogodio Nepal pokrenuo brojne lavine i na Everestu u kojima je smrtno stradalo 22 ljudi, a šezdesetak penjača je ozlijeđeno.