Zaplovio 'Harmony of the Seas', najveći putnički brod na svijetu

Najveći putnički brod na svijetu 'Harmony of the Seas' predan je u četvrtak u brodogradilištu u Saint-Nazaireu svom vlasniku, američkoj brodarskoj kompaniji Royal Caribbean Cruises (RCCL).

Grdosija duga 362 metra i široka 66 metara moći će primiti 6360 putnika i imati 2100 članova posade. Za nas je ovo poseban dan, a ovo je poseban brod. Nije samo najveći, nego i okolišu najprijateljskiji brod, rekao je direktor brodogradilišta Laurent Castaing.

Nije samo najveći i okolišu najprijateljskiji, nego i najskuplji dosad sagrađeni brod, replicirao je direktor RCCL-a Richard Fain. Ta je tvrtka sa sjedištem u Miamiju dosad izgradila 12 golemih kruzera u Saint-Nazaireu, uključujući 'Sovereign of the Seas' koji je 1987. bio najveći putnički brod na svijetu.

Gradnja 'Sklada mora', duljeg od Eiffelova tornja i deset puta težeg, počela je 23. rujna 2013. Oko 2500 radnika izgradilo ga je za 10 milijuna radnih sati. Navodi se da će 'Harmony of the Seas' emitirati 20 posto manje CO2 po putniku nego brodovi slične klase.

Brod će u nedjelju iz Southamptona isploviti prema Barceloni. Do listopada će krstariti Sredozemljem, a potom kreće na Karibe.