Imaju li veze vez i matematika?

Imaju li veze vez i matematika? Imaju, a u to se možete uvjeriti u Muzeju grada Koprivnice. Posjetitelji izložbe, u najvećem broju učenici osnovnih škola, mogu na na zanimljiv i jednostavan način kroz vez naučiti i što su geometrijski likovi, a što geometrijska tijela.

Sve je počelo s ovim, vezom ukrašenim stolnjakom. Učiteljica Ljiljana Peretin u motivima na stolnjaku koji je davno još kao učenica izradila njezina teta Katarina Cirkvenec iz Novigrada Podravskog vidjela je priliku da  pokaže vezu veza i matematike.

Izložba se zove 'Vidiš li isto što i ja?' Zato što pogled tog jednog stolnjaka vidimo svašta, obitelj vidi uspomenu na neke drage ljude, matematičari vide matematičke pojmove, povjesničar vidi povijest školstva, učitelj vidi kako to približiti djeci, ističe učiteljica.

Sat matematike u Muzeju i ovakav način učenja osnovnoškolcima se svidio. U Muzeju su radili mustre koje su izrađivali njihovi preci. Okušali su se i u  tradicionalnom podravskom vezu i doznali da je vez bio školski predmet.

Ovom izložbom možemo se uvjeriti i da su se puno prije kurikularne reforme u našim školama povezivala praktična i teorijska znanja.